Macháč po prvním titulu z challengeru: Byl to pro mě velký bonus

- David Schlegel, Radek Štohl

Tomáš Macháč i nadále potvrzuje svůj velký potenciál. Devatenáctiletý mladík o uplynulém víkendu dobyl turnaj v Koblenzu, čímž si došel pro premiérový titul z challengeru. Český tenista, který se i přes skvělé výkony nedostal do březnové nominace Davis Cupu, měl z trofeje pochopitelně velkou radost.

„Byl to pro mě skvělý turnaj. Skutečnost, že jsem ho dotáhl až do úspěšného konce, tak pro mě představovala velký bonus," nechal se slyšet Tomáš Macháč v exkluzivním vyjádření pro Tenisový svět. Český mladík mohl mít z titulu dvojnásobnou radost, jelikož se v pondělí dostal na 251. místo dvouhry, čímž se výrazně přiblížil kvalifikacím na grandslamy.

Cesta k trofeji přitom nebyla vůbec snadná. Již ve druhém kole se Macháč utkal s bývalým třiačtyřicátým hráčem světa Teimurazem Gabašvilim. Ruského soupeře ovšem přehrál až nečekaně rychle 6:0, 6:3. „Ten zápas mi dodal sebevědomí. Zvládl jsem ho skvěle," těšilo Čecha, pro kterého bylo největším dosavadním úspěchem na challengeru semifinále.

Hned v následujícím střetnutí o čtvrtfinále vyzval krajana Víta Kopřivu. „Nemyslím si, že mám problém hrát s českými hráči. Víta byl každopádně těžkým soupeřem. Byl to pro mě náročný zápas. Jako Češi ovšem vycházíme dobře," prohlásil talentovaný tenista, který svůj nejlepší duel odehrál v semifinále proti Belgičanovi Rubenu Bemelmansovi, kterého přehrál 6:2, 6:4.

Po úspěšném semifinále se tak Macháč mohl těšit na finálový zápas, ve kterém ho čekal Botic van de Zandschulp. S nizozemským tenistou přitom v předcházejících dvou duelech neuhrál jediný set. „Byla to pro mě největší výzva, jedná se o nepříjemného soupeře. Zároveň mě velmi těšilo, že jsem s ním mohl hrát právě finále. Ačkoliv hraje hodně rychle, tak jsem se na něj dobře připravil."

„Byl jsem poměrně nervózní, ale moc jsem se těšil. Začátek jsem zvládl skvěle, věřil jsem si hned od prvního míčku. Byl jsem rád, že jsem mu vrátil dvě porážky, a že to bylo zrovna ve finále," dodal na závěr Macháč. Ten se na dalším turnaji představí od devátého března, kdy zavítá na challenger do Nur-Sultanu.