WTA

Strýcová vyřadila nasazenou desítku! Chorvatku porazila po devíti letech

- Radek Štohl

Barbora Strýcová oplatila Petře Martičové týden starou porážkou z Dubaje. Češka svoji o čtyři roky mladší soupeřku přehrála v pondělním prvním kole v Dauhá 4:6, 6:1, 6:2. Strýcová se ve druhém utkání potká s Jelenou Ostapenkoovu. Strýcová na Martičovou vyzrála po čtyřech prohrách, své první vítězství ve vzájemných zápasech slavila již v sezóně 2011.

Psal se začátek sezóny 2011 a Barbora Strýcová absolvovala kvalifikaci v Sydney. V jejím závěrečném kole vyzvala Petru Martičovou, se kterou si poradila 6:4, 6:3, zásluhou čehož bez ztráty setu zvládla zrádné boje o hlavní soutěž. Na turnaji se nakonec dostala do osmifinále, kde vypadla s Kim Clijstersovou.

Od té doby se Češka utkala s Martičovou čtyřikrát, pokaždé to bylo na tvrdém povrchu. Strýcová měla nejblíže výhře ještě v té samé sezóně, na US Open ale neudržela vedení a s Chorvatskou padla 7:5, 3:6, 4:6. Více jak devítileté čekání se tak zlomilo až na konci letošního února v Dauhá.

Úvodní sada patřila desáté nasazené. Ačkoliv Strýcová dokázala protihráčku rebrejknout na 2:2, vzápětí si ihned přišla o podání, ve zbytku setu nebyl k vidění jediný brejkbol. Vše se tak začalo lámat až od druhé sady.

Češka do ní zaznamenala skvělý nástup. Během úvodních tří gemů ztratila jen dva fiftýny a vedla 3:0. Za stavu 3:1 nedovolila soupeřce brejkbol, v následující hře ke všemu podruhé v setu uspěla na returnu. Šlo se tak do třetího setu.

Strýcové se opětovně vydařil výborný začátek. Ve třetí hře vzala Martičové servis, o dva gemy později byla při podání Chorvatky znovu úspěšná. Za stavu 4:1 dokázala Češka odvrátit brejkbol, a i když vzápětí na returnu nevyužila mečbol, mohla slavit hned v další hře.

WTA

Qatar Total Open 2020, Dauhá (ženy, QAT, 3 240 445 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Petra Martičová (CRO, 14.) – BARBORA STRÝCOVÁ (34.) 6:4, 1:6, 2:6