Navrátil před derby: O přestřelce, vynechání Macháče a síle Slovenska

- Filip Lefenda

Kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil ohlásil v pondělí sestavu, která bude ve dnech 6. a 7. března usilovat o postup do listopadového finále. Na bratislavské antuce se bude moci zkušený stratég opřít o mix zkušeností a dravého mládí. „Hráči potvrzují svou formu. Radost mám hlavně z vítězství Jonáše Forejtka i toho, že se do týmu vrací zkušený Lukáš Rosol. Myslím, že jsme v nejsilnějším možném složení a pojedeme na Slovensko vyhrát,“ burcuje dvaašedesátiletý stratég.

Jedničkou týmu bude v bratislavském Národním tenisovém centru Jiří Veselý. „Jirka vyhrál turnaj v Puné a posunul se na 71. místo žebříčku. Před Davis Cupem by měl hrát ještě turnaj ve francouzském Pau. Mohl by dorazit psychicky dobře naladěn,“ libuje si Navrátil, jenž bude mít k dispozici i další ostřílenou oporu.

„Vrací se Lukáš Rosol. Pár turnajů mu sice nevyšlo, ale je to náš nejzkušenější daviscupový hráč. Věřím, že své zkušenosti prodá,“ neláme nad čtyřiatřicetiletým krajanem hůl.

Podruhé figuruje v nominaci Zdeněk Kolář. „Zdenda dlouhodobě ukazuje, že je třetím hráčem. Měl nějaká semifinále na challengerech, a tak se po nějaké době vrací do týmu,“ osvětlil svou volbu Navrátil.

„Radost mi udělal Jonáš Forejtek, vyhrál turnaj. Sice jen patnáctitisícový, ale zato na antuce a navíc bez ztráty setu. Ještě odehraje antukovou pětadvacítku v Turecku. Doufám, že se mu i na ní bude dařit,“ drží palce svému svěřenci, který už v Davisově poháru odehrál dvě vítězné dvouhry v září proti Bosně.

Nováčkem v týmu je Vít Kopřiva. „Víťa se od loňské sezóny strašně zlepšil. Z nějakého sedmistého místa se dostal ke třetí stovce. Je to výborný antukář,“ pochvaluje si rovněž výkony dvaadvacetiletého Čecha, jenž v žebříčku figuruje na 315. pozici a má nakročeno k překonání svého maxima.

Macháč má dveře otevřené, přestřelka na sociální síti je minulostí

Minulý týden dal o sobě pořádně vědět teprve devatenáctiletý Tomáš Macháč, jenž si v Německu došel pro svůj premiérový titul z challengeru a vyhoupl se v žebříčku o celých 96 míst na 251. příčku. „Dělá mi radost. Nad nominací jsem nicméně uvažoval už delší dobu, ještě před tímto turnajem,“ vysvětlit důvod jeho absence Navrátil. Ihned ale dodal: „Určitě si dveře do Davis Cupu nijak nezavírá, ba naopak. Je to mladý kluk a na podzim v týmu určitě může být.“

Zapomenuta je dle slov kapitána i menší slovní přestřelka, která se zkraje roku udála mezi Veselým a Rosolem na Instagramu. „Sociální sítě nesleduji, příjemné to ale určitě nebylo,“ přiznal Navrátil. Atmosféru v kabině by výměna odlišných názorů ovlivnit neměla. „Je to minulost. Tím, že Lukáš sám řekl, že reprezentovat chce, což je pro mě velmi potěšující, tak věřím, že vše bude v pořádku. Hrajeme za Českou republiku a v tomto případě musí jít vše stranou. Musíme udělat vše pro to, abychom v utkání na Slovensku byli úspěšní,“ vybízí k táhnutí za jeden provaz kapitán.

A ví proč. Proti soupeři bude třeba zmobilizovat všechny dostupné síly. „Sleduji slovenské hráče už tři týdny a musím říci, že je jejich forma rovněž nahoře,“ varuje Navrátil s tím, že oficiální nominace bude ohlášena až v úterý.

Slováci mají z čeho vybírat

„Andrej Martin odehrál semifinále antukového turnaje ATP v Buenos Aires, Norbert Gomboš pak čtvrtfinále v Montpellieru. Jejich výkony mají stoupající tendenci, hrají dobře. Nesmím zapomenout ani na zkušeného Martina Kližana. Jeho výsledky sice nebyly v poslední době, podobně jako u Lukáše Rosola, ideální, nicméně je to nejzkušenější slovenský hráč a v nominaci dle mého nebude chybět,“ zamýšlí se nad možnými variantami.

„Mají i vynikajícího deblistu Filipa Poláška, který byl v semifinále Australian Open a je v první desítce světového žebříčku. Mají ještě možnosti v dalším vynikajícím deblistovi Zelenayovi či v Kovalíkovi, který je rovněž výborným antukářem. Myslím, že hlavu bude mít zamotanou i kapitán Dominik Hrbatý,“ tuší Navrátil.

Ten pocestuje se svým týmem na Slovensko s jasným úkolem. „Tým mají velice zkušený, jde o kluky mezi 26 a 30 lety. My ale určitě nejedeme na Slovensko prohrát, ani jeden z jejich singlistů není v první padesátce. Čekám velice vyrovnané utkání. Bude to první federální derby, emoce tam určitě budou. Myslím však, že se bude hrát v duchu fair-play,“ predikuje šéf české lavičky a poodkrývá i možný recept na úspěch.

„Může rozhodnout čtyřhra. V tomto ohledu mají Slováci lepší deblový pár. Naše cesta tak musí vést hlavně přes dvouhry,“ je si vědom.

Výhodu pak vidí i ve větší psychické pohodě. „Slováci měli pár možností uspět a porazit horší týmy, než jsme byli my, a z nějakých důvodů se jim to nepovedlo. Do Madridu se stejně jako my nedostali. Možná na nich trochu leží kámen. Doufám, že na nich bude ležet ještě v tomto utkání,“ přeje si.