Češi vyrukují na Slováky v silném složení, v nominaci je i nováček

- Filip Lefenda

Nehrající daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil oznámil nominaci na blížící se kvalifikační střetnutí se Slovenskem. Národní barvy budou ve dnech 6. a 7. března v Bratislavě hájit Jiří Veselý, Lukáš Rosol, Zdeněk Kolář, Vít Kopřiva a Jonáš Forejtek. Vítěz střetnutí si zajistí účast na listopadovém finálovém turnaji v Madridu.

Jiří Veselý má za sebou dobrý úvod sezóny. Česká jednička ovládla podruhé v kariéře turnaj ATP, pro titul si dokráčela v indickém Puné. Díky triumfu se Veselý vrátil výrazně do první stovky, aktuálně figuruje na 71. pozici.

V nominaci nechybí ani druhý žebříčkově nejlepší Čech – zkušený Lukáš Rosol (169.). Ten je ve svých 34 letech služebně nejstarším reprezentantem, v rámci Davisova poháru byl povolán už celkově po jednadvacáté.

Podruhé se do reprezentačního výběru dostal Zdeněk Kolář (222.), současná česká trojka. Třiadvacetiletý Čech objíždí zkraje sezóny především halové challengery, na nichž si za poslední měsíc připsal dvě čtvrtfinále.

Zatímco Kolář se v rámci populární týmové soutěže zatím na kurt nedostal, teprve osmnáctiletý Jonáš Forejtek (479.) si v září premiérové dva starty proti Bosně již připsal. A byla to vystoupení vskutku povedená – mladík, jenž si o víkendu došel v Turecku pro druhý titul z okruhu ITF, tehdy zdolal jak Brkiče, tak i Bašiče.

Úplným nováčkem je pak ve výběru ostříleného kapitána Navrátila Vít Kopřiva (315.). Dvaadvacetiletý Čech si v letošním roce připsal na halových challengerech už několik skalpů favoritů a zaznamenal i jedno čtvrtfinále. Nejlépe se však cítí právě na antuce, kterou si Slováci pro duel s českými protivníky vybrali. „Za nominaci jsem hrozně rád, moc si jí vážím. Už se na celý ten týden moc těším. Bude to pro mě nová zkušenost a udělám maximum pro to, abych týmu pomohl,“ sdělil Tenisovému světu sám hráč. 

„Jsem velmi rád, že hráči potvrzují svou formu. Radost mám z vítězství Jonáše Forejtka i z toho, že se do týmu vrací zkušený Lukáš Rosol. Myslím, že jsme v nejsilnějším možném složení a pojedeme na Slovensko vyhrát,“ libuje si pro změnu dvaašedesátiletý kapitán Navrátil.

V kvalifikaci se spolu utká celkem 24 zemí, na finálový turnaj v Madridu, jenž se uskuteční ve dnech 23. až 29. listopadu, se podívá dvanáct postupujících. Již nyní mají účast jistou loňští semifinalisté, tedy Kanada, Velká Británie, Rusko a Španělsko, a rovněž držitelé divokých karet z Francie a Srbska. Poražené týmy z kvalifikace budou hájit příslušnost ve Světové skupině v zářijové baráži.