Odehrál jsem kvalitní duely, těší šampiona Forejtka. Antuku zvolil i s ohledem na Davis Cup

- David Schlegel, Jan Havlovic

Jonáš Forejtek si v neděli připsal další kariérní úspěch, když opanoval antukový turnaj v turecké Antalyi. Osmnáctiletý tenista se v exkluzivním rozhovoru pro náš web rozpovídal nejen o cestě za druhým titulem z okruhu ITF. „Chtěl jsem vyrazit na antuku, hraje se mi tady v Turecku moc dobře,“ svěřil se Forejtek, který chtěl otestovat svou formu na antuce i s ohledem na blížící se daviscupový duel proti Slovensku. Mladý tenista bude čekat, zdali přijde povolávací rozkaz od kapitána Jaroslava Navrátila.

Jonáši, velká gratulace k vašemu prvnímu letošnímu titulu! Jak jste byl spokojený v předvedenou hrou?
Musím říct, že jsem se od prvního kola cítil velmi dobře. Postupně jsem se rozehrával, poslední tři duely jsem odehrál velmi kvalitně.

Po třech turnajích na tvrdém povrchu jste se vydal na antuku. Co vás k tomu vedlo?
Ze začátku roku jsem hrál turnaje na tvrdém povrchu, protože podniky na antuce se ještě nehrály. Nechci hrát pouze na antuce, rád bych to střídal. V Turecku se mi navíc hraje moc dobře. Rozhodl jsem se také s ohledem na blížící se Davis Cup, jelikož se ví, že se bude hrát na antuce.

Na turnaji jste hrál se samými staršími hráči, neztratil jste na něm ani set. Od čtvrtfinále výše jste porazil tři hráče, kteří jsou výše postavení v žebříčku než vy. Který zápas byl nejtěžší a jak jste se v průběhu turnaje cítil?
Nejsem schopen říct, který zápas byl nejtěžší. Každý zápas byl trochu o něčem jiném. Velmi dobře hráli Izraelec Oliel a také můj finálový soupeř Španěl Sanchez Izquierdo. To byly ty těžší zápasy, které jsem zde odehrál.

Co se vám na turnaji dařilo a jak dlouho jste se před turnajem připravoval na antuce?
Příprava na antuce nebyla příliš dlouhá, hrál jsem na tomto povrchu zhruba týden a půl před turnajem. V sobotu jsem dorazil na místo, tři dny příprava a šel jsem do turnaje.

Kdo všechno s vámi na turnaji byl? Proč jste nehrál čtyřhru?
Do Turecka se mnou cestoval můj trenér Jan Mertl. Čtyřhru jsem nehrál, neboť se chci soustředit hlavně na singl. Když dohraji zápas, můžeme jít s trenérem ještě trénovat, což je pro mě důležité. V příštím týdnu budu hrát na pětadvacítce (v Antalyi na antuce, pozn. red.) čtyřhru s Michaelem Vrbenským.

Už na minulém turnaji, na pětadvacítce v německém Nusslochu jste se dostal do finále, když jste otáčel tři těžké zápasy - proti Staňkovi jste ztrácel 6:7 a 1:3, Seifert proti vám podával na vítězství a měl tři mečboly, Ejupovice jste zlomil až v tiebreaku třetí sady. Kde se ve vás brala ta síla? 
Ze začátku roku jsem nehrál příliš dobře na turnaji ve Španělsku. Jsem rád, že se to v Nusslochu zlomilo. Hrál jsem těžký zápasy, ve kterých jsem otáčel skóre. Zvrátil jsem zápas proti Robinu Staňkovi, ale hlavně jsem odvrátil mečboly proti Seifertovi. V těch duelech jsem nehrál úplně dobře, ale bojovností jsem to otočil. 

Naopak finále proti Bemelmansovi jste měl navrch vy. V rozhodujícím míčku při brejkbolu ve druhé sadě soupeři pomohlo neskutečné prasátko. Ve třetím setu jste už ale příliš nevzdoroval. Co se stalo?
Ve finálovém klání proti Bemelmansovi jsem hrál vcelku slušně. Soupeř hrál na koberci dobře, povrch mu seděl. Je to navíc levák. Mohl jsem ho ale porazit. Zahrál tam prasátko, ale rozhodčí zahlásil na tu shodu špatný bod. Byl to takový brejkbol – nebrejkbol. Bohužel jsem to nezvládl uhrát ve dvou setech a ve třetí sadě už jsem byl asi unavenější a koncentrace byla horší. Nedokázal jsem to dotáhnout do vítězného konce. 

Jaké jsou vaše další turnajové plány?
Teď bude Davis Cup proti Slovensku, pokud budu tedy nominovaný. A poté ještě nemám přesný plán. Záleží na tom, zdali dostanu divokou kartu na nějaký challenger. Pokud ne, tak pojedu pětadvacítky, nejspíše zase na antuce. Nebudu se chtít teď vracet na tvrdý povrch.

Cesta Jonáše Forejtka turnajem v Antalyi
Finále – Jonáš Forejtek – Nikolas Sanchez Izquierdo (ESP, 374.) 6:4, 6:3
Semifinále – Jonáš Forejtek – Jules Okala (FRA, 354.) 6:1, 6:2
Čtvrtfinále – Jonáš Forejtek – Yshai Oliel (ISR, 399.) 6:3, 6:2
2. kolo – Jonáš Forejtek – Edoardo Eremin (ITA, 292.) 7:6(4), 6:4
1. kolo – Jonáš Forejtek – Naoki Tajima (JPN, 650.) 6:4, 6:2

Cesta Jonáše Forejtka turnajem v Nusslochu
Finále – Jonáš Forejtek – Ruben Bemelmans (BEL, 249.) 7:6(4), 6:7(3), 2:6
Semifinále – Jonáš Forejtek – Elmar Ejupovic (GER, 513.) 5:7, 6:3, 7:6(3)
Čtvrtfinále – Jonáš Forejtek – Stefan Seifert (GER, 692.) 1:6, 7:6(2), 6:3
2. kolo – Jonáš Forejtek – Robin Staněk 6:7(2), 7:5, 6:3 
1. kolo – Jonáš Forejtek – Peter Heller (GER, 412.) 6:1, 6:3