ATP

Turnaj v Santiago de Chile trápí omluvenky favoritů. Štěstí se naopak usmálo na slovenské tenisty

- Jan Havlovic

Organizátoři turnaje ATP v Santiago de Chile mají v tomto roce pořádný pech. Na chilské antuce měly startovat hvězdy jihoamerické tenisové scény, ale pořadatelé přijímají v posledních dnech omluvenky ve velkém. Účast odřekli Argentinci Schwartzman s Pellou či Chorvat Čorič a Srb Djere, což posunulo do hlavní soutěže Slováky Andreje Martina (na snímku) a Jozefa Kovalíka.

V hlavním městě Chile se měly v příštím týdnu představit hvězdy jihoamerického tenisu – Argentinci Diego Schwartzman s Guido Pellou či domácí Nicolas Jarry s Cristianem Garínem. Chilským fanouškům se nakonec ukáže pouze poslední jmenovaný, zbylá trojice se odhlásila. 

Tím ale pohroma pro pořadatele neskončila. Účast v pětimilionovém městě odřekli i známá tenisová jména z Evropy – Chorvat Borna Čorič, Srb Laslo Djere a Španěl Fernando Verdasco.

Vlna omluvenek jistě potěšila slovenské tenisty Andreje Martina s Jozefem Kovalíkem, kteří tak nemusí do kvalifikačních bojů a míří rovnou do hlavní soutěže. Další Slováky Martina Kližana a Filipa Horánského čeká kvalifikace.

Jediným českým zástupcem v chilské metropoli bude deblista Roman Jebavý, který nastoupí ve čtyřhře po boku Slováka Igora Zelenaye. 

Do Santiaga de Chile měl poprvé v kariéře zavítat také Jiří Veselý. Česká tenisová jednička by se po řadě odhlášení dalších tenistů dostala do hlavní soutěže, ale Veselý se rozhodl pro start na challengeru ve francouzském Pau, kde by měl být vítěz nedávného turnaje v indickém Puné nasazenou dvojkou.

Na úpatí And se v minulosti českým tenistům výrazně dařilo. Ctislav Doseděl ovládl singlovou část Chile Open v roce 1993. Na stejném místě triumfoval dvakrát ve čtyřhře David Rikl a deblovou trofej si odvezli také Jiří Novák a Karel Nováček.

Kompletní seznam přihlášených tenistů na Chile Open 2020 najdete ZDE