Po Fed Cupu i Davis Cup! Koronavirus ovlivní dění mužské týmové soutěže

- Jan Vojkůvka

Epidemie koronaviru, jež si zejména v Číně vyžádala téměř 2300 obětí a nakaženo bylo téměř 77 tisíc lidí, dál straší celý svět. Ač se může zdát, že je epidemie na ústupu, tak zejména Čína nehodlá nic podcenit a z bezpečnostních důvodů se odhlásila z Davis Cupu.

Mezinárodní tenisová federace potvrdila rozhodnutí čínského tenisového svazu, který se rozhodl odhlásit z Davis Cupu a nenastoupit k březnovému utkání play off, jež přinese celkem 12 postupujících do zářijových zápasů baráže o postup do předkola Davis Cupu (z něhož se postupuje na finálový turnaj do Madridu).

Čína měla hrát play off Světové skupiny I ve dnech 6. a 7. března v Rumunsku.

Čína se rozhodla k odhlášení z důvodu zpřísnění karantény, jež má zabránit dalšímu šíření koronaviru. Ten má v současné době téměř 3% úmrtnost a jeho další šíření by mohlo přinést globální katastrofu, před čímž upozorňuje i Světová zdravotnícká organizace.

ITF rozhodla, že nebude místo Číňanů do play off Světové skupiny I umísťovat žádné náhradníky. Tím pádem Rumunsko postoupí bez boje přímo do baráže o Světovou skupinu a šanci si zahrát v září o proniknutí mezi 24 kvalifikantů, kteří budou usilovat o postup na finálový turnaj v roce 2021.

Epidemie koronaviru si vyžádala už přesunutí fedcupového klání asijsko-oceánské skupiny z Číny napřed do Kazachstánu a posléze do Dubaji, jelikož Kazaši z bezpečnostních důvodů odmítli tuto skupinu, v níž figuruje jak Čína, tak Tchaj-wan, hostit.

Zároveň byl v Číně zrušen kompletní program březnových challengerů, což se týká prozatím čtyř turnajů. V ohrožení jsou ovšem i další podniky, jež se v Číně budou konat v dubnu. Také bylo zrušeno celkem 5 turnajů ITF v březnu a odloženy čtyři juniorské turnaje.