Třetí stovko, třes se! Macháč prošel do semifinále a vylepší své maximum

- Jan Vojkůvka

Tomáš Macháč zvládl na turnaji v Koblenzu i další překážku a postupem do semifinále vyrovnal své maximum na turnajích ATP Challenger Tour. Díky vítězství nad Dimitarem Kuzmanovem, jehož porazil 6:4, 6:4, si navíc vylepší žebříčkové maximum a poprvé v kariéře se podívá do třetí stovky světa.

Devatenáctiletý Macháč ve čtvrtfinále proti Kuzmanovovi využil nejen svých kvalit, ale i chyb soupeře, kterých bylo požehnaně, a které ulehčily českému hráči cestu do semifinále. Výhra přitom mohla být i drtivější.

V prvním setu Macháč neudržel vedení 3:1 a přišel o výhodu brejku. Tu však vzápětí získal zpět a úvodní sadu dopodával. Ve druhé sadě Macháč vedl dokonce 5:1 s výhodou dvou brejků.
Závěr střetnutí ale nechal trochu zdramatizovat a prohrál tři hry v řadě. Nakonec ovšem dokázal duel doservírovat a svůj náskok udržel.

Svým postupem do semifinále navíc vyrovnal svůj dosavadní nejlepší výsledek, jehož dosáhl dvakrát v minulé sezoně. Tehdy si semifinále zahrál na domácím challengeru v Liberci a také v kazašském Nur-Sultanu. Další úspěch mu navíc zajistil premiérový posun do třetí stovky světa.

I kdyby Macháč nedokázal přidat žádnou další výhru, bude v pondělí figurovat nejhůře na 299. místě žebříčku. Jeho dosavadním maximem bylo přitom 303. místo. Zároveň poskočí na žebříčku o zhruba 50 příček. V případě vítězství celého challengeru v Koblenzu by pak mohl vystoupat až k 250. místu světa a výrazně se přiblížit grandslamové kvalifikaci v Paříži.

Až do konce května přitom český tenista obhajuje jen 34 bodů. O to více ho může mrzet, že jej začátek sezony nezastihl v ideální formě a na turnaji v Rennes vypadl v prvním kole, přičemž na konci ledna v Quimperu v kole druhém.