Federer má za sebou operaci kolene. Vrátí se až na trávě

- Marek Bartošík

Místo bránění třetího místa v žebříčku několikaměsíční pauza. Roger Federer na svých sociálních sítích oznámil, že se ve středu podrobil operaci pravého kolene. Následkem toho vynechá turnaje v Dubaji, Indian Wells, Miami i grandslamové Roland Garros. Na kurtech by se měl znovu objevit v travnaté části sezóny.

„Mé pravé koleno mě nějakou chvíli obtěžovalo. Doufal jsem, že problémy zmizí. Nicméně po vyšetření a konzultaci s mým týmem jsem se včera rozhodl podstoupit artroskopickou operaci ve Švýcarsku,“ informoval na svých sociálních sítích Roger Federer.

Osmatřicetiletý Švýcar dodal, že doktoři jeho rozhodnutí schválili, přičemž očekávají plnou rehabilitaci.

Kvůli operaci Federer nestihne turnaje v Dubaji, Indian Wells a Miami, vynechá i antukové Roland Garros, kterého se původně plánovat zúčastnit. Kromě toho rozesmutnil fanoušky v kolumbijské Bogotě, kde měl v březnu sehrát odložené exhibiční utkání.

„Všem jsem vděčný za podporu. Nemůžu se dočkat, až budu brzy zase hrát. Uvidíme se na trávě,“ zakončil své sdělení dvacetinásobný grandslamový vítěz.

Pro Švýcara se jedná o druhou operaci v kariéře. Tu první, týkající se levého kolena, podstoupil zkraje roku 2016.

Do začátku travnaté části sezóny měl Federer obhajovat celkem 3180 ze svých 7130 bodů, tudíž mu po pauze zbude necelých 4000 bodů. V žebříčku se tak postupně propadne ze třetího na přibližně sedmé místo.