Vítej zpět, Jacku. Někdejší člen top 10 se vrátí do žebříčku

- Marek Bartošík

Závěr roku 2017 vyšel Jacku Sockovi náramně. Zvítězil na pařížském Masters, na Turnaji mistrů postoupil ze skupiny, a tak se v žebříčku objevil na osmém místě. O pouhé dva roky později ale Američan ze světového rankingu vypadl. Příští pondělí se do něj přece jenom vrátí.

„Horší už to být nemůže,“ mohl si říct Jack Sock, když na konci loňského října skrečoval kvůli zranění zad utkání na challengeru v Charlottesville. Tento neúspěch totiž znamenal, že Američan přišel o poslední zbylé body do žebříčku dvouhry, z něhož následující pondělí vypadl.

Nyní je jeho absence u konce. Někdejší světová osmička Sock totiž na turnaji v Delray Beach, kde před třemi lety slavil titul, přehrál obhájce trofeje Radu Albota 3:6, 6:3 a 7:6(2), čímž si vysloužil 20 bodů do světového pořadí. Tato porce mu zajistí přibližně 765. místo.

Na výhru v singlu čekal americký tenista, který v sezóně 2017 ovládl Masters v Paříži a probojoval se do semifinále Turnaje mistrů, bezmála šestnáct měsíců (pokud nepočítáme Laver Cup).

„Takové emoce jsem snad necítil ani po vítězství na Wimbledonu,“ připomněl své dva deblové triumfy z let 2014 a 2018. „Byly to dva těžké roky, hlavně ten minulý. Byl jsem blízko konci kariéry,“ přiznal sedmadvacetiletý Američan, jenž loni sedm měsíců absentoval kvůli zranění palce na ruce.

Znovuzrozený Sock v dalším kole podniku v Delray Beach narazí na krajana Steva Johnsona, s nímž na posledních olympijských hrách v Riu vybojoval bronz ze čtyřhry. Pokud by žebříčkový navrátilec v duelu uspěl, posunul by se o dalších 200 míst vzhůru, tedy někam k 560. pozici.