ATP

Kazach znovu šokoval: Kdyby nebyly peníze, tenis nehraji

- Radek Štohl

Během února ukázal, jak na sebe pořádně upozornit. Alexandr Bublik v Montpellier nejprve na setbol neúspěšně zapodával spodem, aby se ve druhé polovině měsíce zviditelnil kontroverzním prohlášení. Dvaadvacetiletý hráč na rovinu přiznal, že tenis hraje jen kvůli finančnímu ohodnocení.

Na turnaji v Montpellier se Alexandr Bublik nepředvedl v nejlepším světle. V utkání o čtvrtfinále chtěl překvapit favorizovaného Davida Goffina, se kterým byl v tiebreaku druhého setu míček od srovnání 1:1 na sety. Do kurtu však poslal servis spodem, což Goffin okamžitě potrestal. Bublik následně neustál ani dvě následující výměny a s turnajem se rozloučil.

O čtrnáct dní později se do světel reflektorů dostal znovu. Před osmifinálovým střetnutím s bouřlivákem Benoitem Pairem se především prezentoval svým odporem k bílému sportu. „Nenávidím tenis z celého srdce. Nenávidím každý den, kdy musím hrát. Nevidím žádné pozitivum v tom, že jsem tenista," stojí na webu tennisactu.net upřímné vyjádření dvaadvacetiletého hráče.

Aktuálně pětapadesátý hráč žebříčku dvouhry však zašel ještě dále. „Hraji jen pro peníze. Kdyby se o žádné nehrálo, okamžitě bych s tenisem přestal. Ještě jsem se však nedostal ke stejné úrovni jako můj kamarád Bernie (Bernard Tomic, mimo jiné vyhlášený svými odchozenými zápasy). Ale nejsem daleko," prohodil ironicky Bublik.

Tenista pocházející z ruské Gatčiny je převážně znepokojený se stavem, požadavky a tlakem světového tenisu. „Je obtížné být profesionálem. Každý den čelíte novým výzvám, a to i přes skutečnost, že vás vše bolí. Nemůžete říci: „Necítím se dobře, takže nebude hrát." Když prohrajete, tak se vás každý ptá, co se stalo. Je to ta část tenisu, kterou nesnáším," dodal na závěr umírněnějším tónem.