ATP

Senzace! Šestnáctiletý Španěl vyřadil bývalého hráče TOP 20

- Radek Štohl

Pořádnou díru do světa udělal Carlos Alcaraz. Teprve šestnáctiletý španělský tenista v prvním kole Rio de Janeira udolal jednačtyřicátého hráče světa Alberta Ramose ve třech setech, zásluhou čehož po více než třech a půl hodinách vítězně oslavil svůj první zápas mezi na okruhu ATP.

Svěřenec někdejší světové jedničky Juana Carlose Ferrera zvládá premiéry na výbornou. Jen považte sami.

Před dvěma lety na Valentýna odehrál úvodní zápas v hlavní soutěži mezi muži a hned se postaral o velký rozruch. Na turnaji nižší kategorie v pouhých čtrnácti letech přelstil vysoce favorizovaného Federica Gaia 7:5, 4:6, 7:6(3).

O rok a necelé dvě měsíce později ustál také první duel na challengeru, na kterém si poradil s Jannikem Sinnerem 6:2, 3:6, 6:3. Vítězství bylo o to cennější, že Sinner o půl roku později dobyl mládežnický Turnaj mistrů.

Aktuálně 406. hráč žebříčku dvouhry svůj velký potenciál naplno prokázal na podniku ATP v Rio de Janeiru, kde ustál duel s bývalým sedmnáctým hráčem světa Albertem Ramosem. Nejmladší hráč v TOP 500 tak potvrdil letošní fazónu, na turnajích nižších kategorií se pyšní bilancí čtrnácti výher a jedné porážky.

Zápas prvního kola začal bitvou od prvního gemu. Úvodní brejk se udál ve čtvrté hře, hráč startující na divokou kartu ovšem vydobytý náskok rychle ztratill. Za stavu 4:4 se odehrál velmi dlouhý gem, Albert Ramos však odvrátil všech pět brejkbolů, v následujícím ne méně záživném gemu nevyužil jednu šanci. Ve dvanáctém gemu se Carlos Alcaraz dostal na returnu ke dvěma setbolům, které sice nezužitkoval, v tiebreaku ovšem zásluhou rychlého vedení 4:0 získal úvodní set po jednaosmdesáti minutách.

Claraz ve druhém gemu druhého setu zažehnal tři brejkboly protihráče, v páté hře naopak vybojoval brejk. Stejně jako v úvodní sadě o svůj náskok okamžitě přišel. Jelikož za stavu 4:4 pohrdl stavem 40:0 na returnu, v následujícím gemu Ramos trestal využitým setbolem.

Leckdo by očekával jednoznačný třetí set pro Ramose. Přesně k takovému výsledku to také směřovalo, zkušenější tenista vedl 3:0 a na returnu měl tři brejkboly v řadě. Ani jeden ovšem nevyužil, Claraz získal pět gemů za sebou a dostal se k vedení 5:3. O gem později nevyužil dva mečboly na returnu, vzápětí si čistou hrou přišel o servis a bylo srovnáno na 5:5. Ačkoliv následně mladší z hráčů nezvládl zužitkovat ani jeden ze tří brejkbolů, tak po udrženém podání znovu ovládl tiebreak. 

„Rio si budu pamatovat do konce života. Byl to můj nejdelší a nejitenzivnější zápas, který jsem dosud odehrál. Museli jsme se vypořádat s obtížnými podmínkami. Pokud však máte správný přístup, tak na tom nesejde. Můžete dosáhnout na cokoliv," prohlásil šťastný hráč, který se v dalším vydání žebříčku minimálně posune ke 320. místu dvouhry.

Alcara se zároveň stal prvním hráčem narozeným v roce 2003, který vyhrál zápas na okruhu ATP. Dostal se tak do společnosti tenistů, jenž se v budoucnosti zařadili mezi profesionály s velkým potenciálem. Mezi nimi je také Jannik Sinner (2001), Félix Auger-Aliassime (2000), Denis Shapovalov (1999), Frances Tiafoé (1998) nebo Alexander Zverev (1997).