ATP

Promiň táto! Nor překonal otce a zapsal se do historie

- Radek Štohl

A pak že se geny nedědí. Své o tom ví také v Norsku, když talentovaný Casper Ruud vyšplhal na čtyřiatřicátou pozici dvouhry. Nejen že jednadvacetiletý hráč vylepšil postavení v rodné domovině, především ale překonal svého otce. Ten byl do pondělního dne nejlepším Norem v historii žebříčku.

O talentu mladé naděje z Osla není pochyb. Před více jak čtyřmi lety se Casper Ruud stal nejlepším juniorem kombinovaného žebříčku, ve stejném roce přetavil svoji první účast na challengerovém turnaji až k titulu, v Seville ho nezastavila ani kvalifikace.

Loni nejprve došel do finále v Houstonu, na Masters v Římě z nástražných bojů před hlavní soutěží dokráčel do osmifinále. Na konci května ke všemu vylepšil své grandslamové maximum, ve třetím kole French Open padl s Rogerem Federerem.

Necelé dva měsíce po jednadvacátých narozeninách se Ruud dočkal první velké trofeje. V Buenos Aires oslavil svůj premiérový titul na okruhu ATP, z pozice nasazené osmičky ztratil jediný set v semifinále s Juanem Ignaciem Londerem. Titul ho tak v pondělí vynesl na čtyřiatřicátou pozici. Ta měla pro mladého tenistu velký význam.

Casper Ruud se poprvé v kariéře dostal do TOP 35, čímž se stal nejlepším Norem v historii žebříčku dvouhry. Do té doby držel primát jeho otec Christian, který se v minulosti objevil na devětatřicátém místě. Casper si velkou chvíli náležitě užil, což potvrdil také na twitterovém účtu. „Promiň táto...ale rekordy jsou od toho, aby se překonávaly," napsal jednadvacetiletý hráč.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

?? History for Norway ?? . Taking the reigns from his father, @casperruud today becomes the highest-ranked Norwegian player EVER in #ATPTour history ?

Příspěvek sdílený ATP Tour (@atptour),Úno 17, 2020 v 8:30 PST

Ačkoliv svého otce v žebříčku překonal, tak na norskou tenisovou modlu stále hledí ze zadních pozic. A to na grandslamovém měřítku. Christian v sezóně 1997 došel do osmifinále Australian Open, kde prohrál s třetím nasazeným Goranem Ivaniševičem. Sedmačtyřicetiletý Nor si také připsal solidní výsledek na olympijských hrách v Atlantě 1996, kde po dvou vítězstvích uhrál osmifinále.