Nejlepší hráč historie? Djokovič, a čísla to potvrdí, říká legenda

- Jan Vojkůvka

Pokud hraje svůj nejlepší tenis, je neporazitelný. Právě to řekl o Novaku Djokovičovi bývalý wimbledonský šampion Goran Ivaniševič, který je od minulého léta členem jeho týmu. Podle Chorvata je Srb nejlepším tenistou historie a je jen otázkou času, kdy to potvrdí i statistiky.

„Musím to zopakovat, pro mě je to nejlepší tenisový hráč v historii,“ řekl na adresu Djokoviče Chorvat Goran Ivaniševič.

Osmačtyřicetiletý Ivaniševič je od léta členem trenérského týmu a svá slova opírá zejména o statistiky, ve kterých podle něj může velmi brzy předčit Rogera Federera, který je obecně považován za nejlepšího tenistu historie.

„Když je připravený a zdravý, není nikdo lepší než on,“ říká o Djokovičovi jeho trenér a připomněl i Švýcara Federera či Španěla Nadala. „O tom, na co se bude dívat na konci jejich kariér, rozhodnou lidé, ale myslím, že Novak bude nejlepší ve všech kategoriích.“

Obecně se úspěšnost tenistů hodnotí zejména podle počtu grandslamových titulů a počtu týdnů na čele světového žebříčku. V obou případech dominuje Federer, který má 20 trofejí a na čele rankingu byl 310 týdnů.

Jenže Djokovič je mu se 17 tituly a 277 týdny na čele žebříčku v patách. Navíc je mu teprve 32 let. Podle Ivaniševiče je tak otázkou času, kdy se dostane v obou statistikách do čela.

„Nemyslím si, že by hrál dalších pět let, ačkoliv by mohl mít velmi dobrých pět let. Pravděpodobně překoná Federerův rekord v počtu týdnů na čele žebříčku po US Open a jeho grandslamový rekord příští rok,“ řekl Ivaniševič.

„Mohl by to dokázat už letos, ale znamenalo by to vyhrát všechny tři zbývající grandslamy,“ podotkl Chorvat.

Jenže boj o nejlepšího tenistu historie nesvádí jen Djokovič s Federerem. Zapomenout se samozřejmě nesmí ani na Rafaela Nadala, vítěze 84 titulů na okruhu ATP, ze kterých vyhrál neskutečných 59 na antuce. A je s 19 grandslamovými tituly těsně za Federerem. Zaostává pouze v počtu týdnů na čele žebříčku, kde strávil 2019 týdnů.