Bojí se jet domů. Kde teď mám být, uvažuje čínský tenista

- Jan Vojkůvka

Epidemie koronaviru je pořádným strašákem a straší zejména čínské obyvatelstvo. Výjimkou není ani Či-čen Čang, 136. tenista světa, který má strach z návratu domů a zvažuje, kde se pro následující měsíce usídlí.

Tenisové se Čangovi v této sezoně nedaří. Vyhrál jen jeden zápas, prohrál jich pět v řadě a naposledy se představil na challengeru v Bengalúru, kde podlehl v úvodním zápase 391. hráči světa Julianu Ocleppovi 1:6, 3:6.

Mnohem víc než tenisové výsledky ho však trápí situace doma v Číně, kde má rodinu, přátele a kam se mu nechce vrátit. „Dnes je to 14 dní od chvíle, co jsem opustil Šanghaj,“ uvedl Čang.

Jeho návrat mu navíc rozmlouvají i rodiče, kteří by raději viděli svého syna v bezpečí. „Kdykoliv mi volají, tak mi říkají, abych se teď nevracel. Chtějí, abych zůstal mimo domov a zůstal v bezpečí,“ podotkl.

Čína, jež je epicentrem nové epidemie koronaviru, kterým onemocnělo už přes 64 tisíc lidí a téměř 1400 jich zemřelo, sice zavedla dost razantní kroky, aby šíření nákazy zamezila, ale každým dnem se potvrzují tisíce nových nakažených.

A do takového prostředí se ani Čangovi moc vracet nechce. „Měl jsem štěstí,“ řekl Číňan. „Opustil jsem svou zemi brzy. Další takové štěstí neměli a uvízli tam. A kvůli viru nyní většina zemí, včetně Indie, neakceptuje žádosti o víza,“ podotkl k těžké situaci, které se však vyhnul odcestováním na turnaj ATP do indického Puné, kde prohrál první kolo kvalifikace.

Problémem však je, že v dalších týdnech netuší, kde se usídlí. V jeho plánech je kvalifikace pro turnaj v Dubaji, utkání Davis Cupu v Rumunsku a poté challenger ve Spojených státech. Co ale bude dál? Strach má i o svého deblového parťáka.

„Mým zájmem je přimět svého deblového parťáka, který je z Číny, aby odcestoval na 14 dní do jiné země a pak se ke mně připojil v Americe,“ podotkl Čang, který si navíc nemůže příliš vyskakovat ani finančně. V této sezoně na prize money obdržel jen 17 tisíc dolarů.

Navíc má problémy i s tím, jakého je původu. „Teď, kamkoliv přijdu, tak když řeknu, že jsem z Číny, musím zároveň říct, že jsem nebyl ve své zemi dva týdny,“ přiznal. „Musel jsem i navštívit turnajového doktora, protože mi nebylo dobře a měl jsem horečku. Když zjistil, že jsem z Číny, byl z toho trochu vystrašený,“ dodal.

Naštěstí se ukázalo, že koronavirem nakažený nebyl...