Kde teď máme hrát? Tenistky odnesly zrušení turnaje v Debrecínu

- Marek Bartošík

Místo dvou ženských turnajů se v týdnu od 17. února uskuteční pouze jediný. Prestižnímu podniku v Dubaji mělo sekundovat ještě klání v maďarském Debrecínu, to se však konat nebude. Tenistkám přihlášeným do Maďarska tak nezbylo nic jiného než přijmout místo v dubajské kvalifikaci. Všechny se do ní ale nedostaly.

Ještě před několika týdny by málokoho napadlo, že kalendář WTA projde podivnou aktualizací. Z třetího únorového týdne vypadl maďarský turnaj Hungarian Ladies Open, který se měl původně jen přestěhovat z Budapešti do Debrecínu. Nakonec se však vůbec neodehraje.

Oficiálním důvodem jsou dle informací webu Tennis.life „nenadálé komplikace při zabezpečení místa konání“. Ve stejném termínu jako již zrušený tenisový turnaj je totiž v Debrecínu na programu jiná akce.

Jak z toho ven? Vedení organizace WTA upravilo stávající podnik v Dubaji tak, aby na něm mohly hrát i některé oběti debrecínského zmatku. Kvalifikace se místo 32 hráček zúčastní 48, z nichž vzejde šest kvalifikantek (počítalo se jen se čtyřmi).

Komplikace se dotkly mezi jinými i Kateřiny Siniakové, jež měla na turnaji v Debrecínu startovat.

Zatímco česká tenistka má po brzkém vypadnutí v Petrohradu času poměrně dost, taková Alison Van Uytvancková, vítězka dvou posledních ročníků Hungarian Ladies Open, hrála ještě dnes v Rusku osmifinále (neúspěšně). Podle prvotních plánů by beze spěchu odcestovala do Maďarska, kde měla zaručeno místo v hlavní soutěži. Nyní ji však nejspíše čeká přesun do Dubaje, kde začne už v tříkolové kvalifikaci.

Na nesmyslné pochybení WTA a maďarských pořadatelů dále doplatily i Jelena Rybakinová, Ajla Tomljanovicová, Anna Blinkovová, Darja Kasatkinová či Kirsten Flipkensová. Právě Belgičanka Flipkensová se společně s několika dalšími z dubajské kvalifikace raději odhlásila. Důvodem může být i vysoká cena letenek, které si proto tenistky obvykle zařizují s větším než několikadenním předstihem.

Turnaje kategorie WTA Premier v Dubaji se kromě Siniakové zúčastní z Češek ještě Karolína Plíšková, Markéta Vondroušová, Karolína Muchová, Barbora Strýcová a Kristýna Plíšková. Poslední dvě zmíněné čeká stejně jako Siniakovou náročná kvalifikace.