Věčné čekání skončilo. Měl jsem večery, kdy jsem nemohl usnout, ulevil si šampion Veselý

- Jan Vojkůvka

Jiří Veselý dosáhl v indickém Puné na úspěch, na který čekal dlouhých pět let. Právě tak dlouho trvalo, než znovu pozvedl nad hlavu trofej z okruhu ATP. „Vrátil jsem se do stovky, což byl jeden z cílů sezóny,“ řekl šťastný český tenista.

„Cítím spokojenost, ale i motivaci do další práce. Podařilo se mi to splnit hned na začátku roku,“ uvedl Veselý při setkání s novináři po návratu domů. „Cesta byla dlouhá, ale s takovým pohárem se cestuje mnohem lépe než po porážce.“

Návrat do stovky nebyl jen jeho cílem, ale i snem. „Měl jsem večery, kdy jsem nemohl usnout. I když jsem trénoval, tak se to neprojevovalo,“ řekl. „Někdy o tom člověk možná až moc přemýšlí a pouští si do hlavy až moc nereálné představy. Třeba v Thajsku jsem nedokázal prodat svou přípravu. Paradoxně se to otočilo až teď v Indii. Je třeba se soustředit vždycky na ten následující turnaj, protože se to může rychle otočit.“

Ve finále v Indii zdolal Veselý Egora Gerasimova po třísetové bitvě 7:6(2), 5:7, 6:3. Zápas to nebyl jednoduchý a českému hráči situaci neulehčil ani zdravotní stav. „Měl jsem natáhnuté tříslo, v tom finále jsem to vzhledem k náročnosti programu cítil. To byl i jeden z důvodů, proč jsem se teď odhlásil z turnaje,“ uvedl.

Během turnaje čelil i několika mečbolům, se kterými si ovšem dokázal poradit, k čemuž se vrátil i během své tiskové konference. „Ale ne všechny jsem odvrátil esem nebo přímým bodem. Měl jsem na své straně i štěstí,“ přiznal český tenista, který prozatím má vyřešený jen nejbližší program. Co bude dál ale netuší.

„Další turnaje jsme zatím neřešili, ale tím 72. místem jsem si zajistil místo na turnajích ATP,“ potěšilo Veselého.

První po Berdychovi
Na tiskovou konferenci, jež se konala v Prostějově, dorazil kromě Veselého také jeho trenér a daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil, a zástupce TK Prostějov Miroslav Černošek.

„Vzpomínám, jak jsme tady kdysi seděli s Tomášem Berdychem po vítězství v Paříži,“ uvedl Černošek, který vyřkl odvážné, avšak rozhodně ne nereálné, proroctví. „Jirka je určitě hráč, který má na třicítku,“ řekl s ohledem na světový žebříček.

V něm se Veselý posunul po triumfu v Puné na 72. místo a navázal právě na Tomáše Berdycha, který byl posledním českým šampionem z turnaje ATP.

Návrat do elitní stovky nebyl jednoduchý, ale úspěch v Indii přinesl kýžené ovoce. Navíc přišel po zajímavě složeném programu, kdy se český tenista rozhodl vynechat Australian Open, kde měl naskočit do kvalifikace.

„Rozhodli jsme se, že nebude hrát tři kola kvalifikace v Austrálii, protože je tam velké teplo. Jeli jsme do Thajska, kde se to nepovedlo podle našich představ,“ uvedl Navrátil. Triumf v Puné však předchozí neúspěchy zcela smazal. „Má na to, aby se vrátil do padesátky,“ zůstal skromný Navrátil.

Kromě challengeru ve Francii a turnajů ve Spojených státech, o kterých zatím ví, že se bude moci zúčastnit, čeká Veselého také daviscupový souboj se Slovenskem. „Bude to pikantní utkání. Všichni se na něj těšíme. Věřím, že máme na to, abychom uspěli,“ podotkl Veselý.

Kvalitní servis
Za vzestupem aktuálně nejlepšího českého tenisty stojí nejen kvalitní příprava, kterou si pochvaloval i Jaroslav Navrátil, ale zejména zlepšení na servisu. „Zlepšil se tak moc, že si s ním dokáži pomoct a soustředit se na podání soupeřů. Začali jsme na tom pracovat už loni, nevěděl jsem si s tím rady a moje hra byla neslaná a nemastná. Změnil jsem postavení a postupně se to začalo zlepšovat.“

Výhodou Veselého, s ohledem na žebříčkové postavení, je i fakt, že ho nečeká výrazná obhajoba bodů. „Až do Marakéše nic neobhajuju,“ podotkl a připomněl své loňské čtvrtfinále na místním antukovém turnaji ATP. „Potom je až Wimbledon. Podíl na tom měl i fakt, že jsem dlouho marodil.“

Jasně si ovšem uvědomuje, že další posun bude otázkou především konstantních výkonů a dobrého zdraví, které ho v minulých letech několikrát zradilo. „Teď jsme možná trochu namlsaní, ale každý turnaj začíná vždycky od nuly. Budu se soustředit na svou hru, abych se dobře hýbal a podával a snad budu klidnější, než jsem byl bez těch vítězství,“ dodal vítěz turnaje v Puné.