Kaderka složil Maďarům poklonu. V Budapešti chce silnou českou kulisu

- Marek Bartošík

Zatím nevíme, zdali bude finálový turnaj Fed Cupu v Budapešti úspěšnější než loňské vyvrcholení Davis Cupu v Madridu. Už nyní je ale jisté, že se maďarští organizátoři snaží ze všech sil, čehož si při slavnostním losu všiml i prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. Ten chce na dubnové finále do Budapešti dostat co nejvíce českých fanoušků, ve hře je dokonce i vlakový speciál.

Přímo v Budapešti, kde se bude v dubnu konat finále Fed Cupu, sledoval rozlosování turnaje Ivo Kaderka. Dlouholetý svazový šéf přijal fakt, že se české tenistky utkají ve skupinové fázi s Německem a Švýcarskem, bez náznaku vzrušení.

„V turnaji není žádný slabý tým, ke každému soupeři je nutné přistupovat s pokorou. Los mohl být příznivější, ale mohl být také o dost horší,“ zhodnotil v rozhovoru pro Tenisový svět Kaderka, který si po slavnostním ceremoniálu nemohl atmosféru v hlavním městě Maďarska vynachválit.

„Hluboká poklona, velký potlesk. Je vidět, že to Maďaři vzali velice vážně. Vysokému rozpočtu (18 milionů dolarů, pozn. red.) odpovídá i organizace. Los se konal v nádherném, úžasně vybaveném paláci Muzea krásných umění. Atmosféra byla noblesní,“ přiblížil prezident svazu.

Pokud by se podobně vydařilo i nadcházející fedcupové finále, jistě by se nikdo nezlobil. Po velké reformě, kdy se místo několika fází hraje pouze kvalifikace a posléze závěrečný turnaj za účasti dvanácti výběrů, by slavná týmová soutěž právě takovou vzpruhu potřebovala.

Nebude to ale lehké. V jakémkoliv dřívějším zápase se střetly pouze dva týmy, z toho jeden v domácím prostředí. Nyní se mimo domovské arény ocitne hned jedenáct z dvanácti účastníků, a tak není jisté, jestli si tenisoví příznivci najdou do Maďarska cestu.

„Trápí mě, že naše nejlepší hráčky nemůžeme ukázat při domácích utkáních českým fanouškům,“ neskrývá zklamání Kaderka.

Proto nezbývá než vytvořit přívětivé prostředí přímo v Budapešti a zkusit dotlačit družinu nehrajícího kapitána Petra Pály za co nejlepším výsledkem.

„Věřím, že česká kulisa bude silná. Jako vždy, když se hraje mimo Českou republiku, organizujeme zájezdy. Věrným skupinkám, které s námi jezdí léta, pomáháme s lístky a jinými náležitostmi. Letos možná zkusíme vyjednat i český fedcupový vlak,“ plánuje Kaderka.