Češky znají soupeřky pro Budapešť! Pálovy svěřenkyně narazí na středoevropské soupeře

- Jan Havlovic

V maďarské Budapešti proběhlo v úterý večer slavnostní rozlosování skupinové fáze pro finálový turnaj Fed Cupu. České tenistky půjdou do bojů o slavnou trofej ze skupiny D, ve které narazí na Německo a Švýcarsko. Slovenky míří do „céčka“, kde se střetnou s USA a Španělskem. Domácí Maďarky čekají souboje s úřadujícími šampionkami z Francie a Ruskem.

Nový formát Fed Cupu bude mít premiéru od 14. do 19. dubna v Budapešti. A právě v maďarské metropoli proběhl necelé dva měsíce před startem této akce slavnostní los, který se v úterý večer konal v Muzeu krásného umění.

ITF nasadila české tenistky coby čtvrtý tým fedcupového žebříčku do skupiny D. Svěřenkyně Petra Pály během losovacího aktu nejprve dostaly z druhého kola Němky a ze třetího kola putovaly do „déčka“ Švýcarky.

„Dokázal jsem si představit lehčí skupinu. Moc jsem si nepřál Německo. Hráli jsme s nimi za poslední dobu několikrát. Vždy jsme zvítězili, ale pokaždé to bylo vyrovnané. Švýcarsko je z posledního koše velmi těžký soupeř. Belinda Bencicová je zpět v horních patrech žebříčku, byla na Turnaji mistryň. Je schopná porazit kohokoliv, a proto je nebezpečná. Kromě ní mají i další solidní hráčky,“ komentoval rozlosování český fedcupový kapitán Petr Pála.

Český fedcupový tým narazil na oba soupeře shodně před dvěma lety. Nejprve si v únoru v pražské O2 areně poradil se Švýcarskem v poměru 3:1, když bylo rozhodnuto již po třech singlových duelech. Dva body zaznamenala Petra Kvitová, výhru ve dvouhře vybojovala také Barbora Strýcová. 

O dva měsíce později cestovaly Češky na antuku do německého Stuttgartu. Domácí reprezentace nastupovala v sestavě s Angelique Kerberovou a Julií Görgesovou, ani to však na svěřenkyně Petra Pály nestačlo. Češky zvítězily v poměru 4:1 a v následném listopadovém finále získaly po výhře nad USA zatím poslední titul. 

Mezinárodní tenisová federace rozdělí na finálovém turnaji za účasti dvanácti zemí celkem 18 milonů dolarů. Dvě třetiny poputují mezi tenistky a zbylých šest milionů dolarů obdrží jednotlivé federace zúčastněných zemí.

Skupina A – Francie, Rusko, Maďarsko
Skupina B – Austrálie, Bělorusko, Belgie
Skupina C – USA, Španělsko, Slovensko
Skupina D – Česká republika, Německo, Švýcarsko