Forejtek? Macháč? Českému tenisu dozrává další velký talent

- Radek Štohl

Český mužský tenis může do několika let čekat zářná budoucnost. Jonáš Forejtek loni dobyl juniorku dvouhry US Open a již se pomalu začíná prosazovat dospělými. Jiří Lehečka se minulý rok v sedmnácti letech blýskl famózním výkonem v Davis Cupu, Tomáš Macháč uplynulý týden vyhrál turnaj na Challengeru. Postupnější cestu naopak razí dvacetiletý Michael Vrbenský, který v únoru poprvé nakoukl do TOP 400 dvouhry. Skvělé výsledky přitom zažívá také ve čtyřhře.

Michael Vrbenský již zažil úspěchy v juniorských letech, když před dvěma a půl lety odehrál ve Wimbledonu nejvydařenější grandslam. Ve dvouhře dokráčel do čtvrtfinále a ve čtyřhře byl společně s Jurijem Rodionovem zápas od titulu, ve finále ovšem nestačili na debl Axel Geller, Ju-siou Su dvakrát 4:6. V kombinovaném žebříčku tak byl k nalezení na čtrnáctém místě.

Právě od ročníku 2017 se Vrbenský začal objevovat mezi dospělými. V této sezóně dosáhl na čtyři čtvrtfinále dvouhry, ve čtyřhře si dokonce zahrál finále, společně s Matějem Vocelem ovšem přišli o titul v závěrečném super tiebreaku.

Od roku 2018 již mladý Čech začal sbírat první úspěchy. Třikrát si zahrál finále singlu, po dramatickém zápolení uspěl na podniku nižší kategorie v rakouském Welsu, kde ve třech setech přehrál Nermana Fatiče 7:5, 4:6, 6:3. Během této sezóny Vrbenský ke všemu vybojoval čtvrtfinále challengeru v Liberci, což je dosud jeho největší úspěch v této kategorii. Rovněž v deblu sehrál tři zápasy o titul, který ve všech případech dobyl s Filipem Dudou.

Loňská sezóna znamenala další postupný pokrok mladého hráče. Od září do listopadu odehrál pět finálových zápasů, třikrát se radoval z titulu. Dvakrát se ke všemu blýskl skvělými sériemi, ta druhá činila dvanáct vítězných duelů v řadě. Dvacetiletý hráč zároveň pokračoval v úspěšných turnajích ve čtyřhře. Na podnicích menších kategorií získal hned čtyři tituly. Největšího úspěchu se dočkal v Liberci, s Jonášem Forejtkem ovládli challenger. Pro Vrbenského se tak jednalo o největší trofej z deblu.

Vrbenskému se podařilo na úspěšné sezóny navázat také letos. V singlu dokráčel do finále nižší kategorie v Antalyi, kde neudržel v utkání o trofej neudržel vedení. Parádní výsledek měl na raketě minulé úterý, na challengeru v Koblenzu byl velmi blízko skalpu Yannicka Hanfmanna, nasazenou dvojku ale nepřelstil ani přes dva nabídnuté mečboly. S někdejším devětadevadesátým hráčem žebříčku dvouhry prohrál 7:6(7), 4:6, 6:7(5). Lepších výsledků v letošní sezóně dosáhl znovu ve čtyřhře, dvakrát hrál semifinále, ve zmíněné Antalyi dobyl osmý titul.

Mladý hráč malými krůčky zdolává důležité mety a žebříčkové postavení. Na konci sezóny 2017 se pohyboval na 924. příčce, následující ročník završil na 492. místě. Jelikož v pondělním vydání žebříčku se objevil na 396. pozici, tak za necelý rok a čtvrt poskočil o téméř dalších sto pozic nahoru. Ve čtyřhře je dokonce čtvrtým nejlepším Čechem současnosti. 

Nabízí se tak prozaická otázka. Vydrží v postupné jízdě a podívá se v následujících letech do Davis Cupu?