ATP

Famózní Veselý! Odvrátil čtyři mečboly a postoupil do finále

- Radek Štohl

Jiří Veselý pokračuje v parádní jízdě turnajem ATP v Pune. Český tenista v semifinále zvládl třísetovou bitvu s Ricardasem Berankisem, kterého porazil 6:7(8), 7:6(3), 7:6(7). Veselý přitom v tiebreaku třetího setu prohrával 3:6 a celkově ve zkrácené hře odvrátil čtyři mečboly. V úvodním setu se navíc potýkal s problémy s očima.

Výhru si náležitě užíval. Po gratulaci soupeři a podání ruky umpirovému rozhodčímu se vrátil na kurt, kde slyšel povzbuzování od skupinky fanoušků, která ho po celý zápas hnala za vítězstvím. Výhra byla o to sladší, že poprvé od dubna 2015 si Veselý zahraje finále dvouhry ATP. Jen o čtvrt roku dříve si v Aucklandu zajistil dosud jediný titul z této kategorie. 

Jiří Veselý se po většinu zápasu mohl spolehnout na první servis. Hned v první hře na podání trefil tři esa, při dalším účinkování již uspěl soupeř. Veselý ovšem získal rychlý rebrejk. Hráči následně řádili na servisu, šlo se tak do zkrácené hry.

Na začátku tiebreaku měl Čech problémy s očima, dokonce si vyžádal medical time-out. Ve hře však byl schopný pokračovat. Postupně se propracoval ke dvěma setbolům v řadě. Při tom prvním se Berankis blýskl parádní obrannou hrou, následně se Veselý vyhodil za základní čáru. Setboly měl také za za stavu 7:6 a 8:7, při závěrečné příležitosti nevyužil solidní šanci. Litevský protihráč nakonec otočil průběh setu ve svůj prospěch, za stavu 9:8 sledoval dvojchybu Čecha.

Ve druhém setu měl jako první možnost na brejk Veselý, ve čtvrté hře ale neuspěl a při svém následujícím podání podruhé v zápase ztratil servis. Okamžitě se mu znovu vydařil rebrejk. Následně si hráči opět drželi servisy až do tiebreaku, ve kterém úřadoval Veselý. Po dvou minibrejcích a čtyřech setbolech v řadě si mohl dovolit i neúspěch na podání, což ihned napravil.

Do třetího setu tak Veselý vstupoval ve větší pohodě. Potvrdil to brejkem ve třetí hře. Berankis v následujícím gemu předvedl fantastické počínání na returnu, svojí agresivní hrou donutil Čecha k chybám. Srovnal tak na 2:2. Za stavu 4:4 měl Jiří Veselý příležitost k brejku, Berankis ale parádní hrou nedal soupeři šanci. O vítězi tak rozhodl tiebreak.

Veselý do něj vstoupil minibrejkem, o který rázem přišel. V sedmé rozehře ke všemu nezvládl výměnu od základní čáry, Berankis si chvíli poté vytvořil tři mečboly za sebou. Při tom prvním měl Čech trochu štěstí, jeho soupeř nepřehrál balónek od základní čáry, druhá hrozba byla odvrácena po chybě druhého nasazeného do sítě.

Nejen Veselému nejvíce zatrnulo za stavu 6:5 pro Berankise, ten měl mečbol při svém podání. Po něm byl aktivní, donutil protihráče k obraně, u sítě ovšem nezvládl na první pohled snadný volej. Vzápětí se dostavil čtvrtý mečbol pro litevského hráče, sám se ale vyhodil do autu. Veselý následně trefil eso a po aktivní hře na returnu donutil favorita k chybě do autu.

Jiří Veselý tak mohl slavit postup do finále a odplatu za loňské vyřazení v prvním kole US Open, ve kterém Ricardas Berankis vyhrál pětisetový zápas. Veselý si po výhře polepší také v žebříčku, měl by se vrátit do TOP 90. Bude po finále, ve kterém vyzve lepšího z dvojice James Duckworth – Egor Gerasimov, o další desítku výše?

Tata Open Maharashtra, Puné (muži, IND, 610 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (107.) – Ricardas Berankis (LTU, 86.)  6:7(8), 7:6(3), 7:6(7)