Skvěle! Veselý odvrátil mečboly a je v Puné už v semifinále

- Filip Lefenda

Jiří Veselý si v indickém Puné zahraje po obratu o finále. Česká jednička přehrála v dramatickém čtvrtfinále Ilju Ivašku z Běloruska po setech 2:6, 6:1 a 7:6(11). V rozhodujícím tiebreaku odvracel Veselý dva mečboly soupeře, sám poté uzavřel duel po dvou hodinách a 32 minutách na pátý pokus. V semifinále, které si na okruhu ATP zahraje poprvé od předloňského června, vyzve buď Japonce Sugitu, nebo Litevce Berankise.

Český tenista nevstoupil do zápasu vůbec dobře. Už ve čtvrtém gemu ztratil Veselý vlastní servis. Za stavu 2:4 měl příbramský rodák na returnu tři možnosti manko brejku umazat, ani jednu ale nevyužil, aby zakrátko ztratil svoje podání podruhé.

Druhý set měl zcela opačný průběh. Veselý do něj vstoupil okamžitým brejkem, který potvrdil a posléze znovu napodobil. Za stavu 4:0 pro Čecha sice Ivaška čistou hrou snížil, drama se ale nekonalo – alespoň ne ve druhém dějství. Jiří Veselý urval další dva gemy pro sebe a do třetího setu šel v psychické výhodě.

Rozhodující sada byla ve znamení dominance servírujících hráčů. Veselý čelil jediné brejkové hrozbě v pátém gemu, za stavu 30:40 ale zahrál šťastný bekhend, který se o pásku převalil na polovinu běloruského soupeře. Ivaška pak odvracel dva brejkboly ve hře číslo osm, podání si ale rovněž uhájil.

A tak musel o prvním semifinalistovi letošního turnaje v Puné rozhodnout až tiebreak. Ivaška v něm měl za stavu 6:5 mečbol, Veselý ale následně získal dva body na servisu a výhoda se rázem přesunula na jeho stranu. Další měl český tenista za stavu 8:7, na podání ale nervózní duel neuzavřel. Druhý servis poté získal, přesto se ze stavu 9:8 vyklubalo po dvou tazích Ivašky nepříznivé skóre 9:10.

I druhý protivníkův mečbol Veselý přečkal a další už mu posléze nepovolil. Za stavu 11:10 ještě sice šestadvacetiletý Čech zápas neukončil, na pátý pokus už mu to ale o dvě výměny později vyšlo.

V Puné si tak Jiří Veselý zahraje semifinále podniku ATP poprvé od června roku 2018, kdy do stejné turnajové fáze došel na trávě v Antalyi. O jeho protivníkovi se teprve rozhodne. Bude jím buď Japonec Sugita, nebo Berankis z Litvy.

Tata Open Maharashtra, Puné (muži, IND, 610 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (107.) – Ilja Ivaška (BLR, 152.) 2:6, 6:1, 7:6(11)