Nejmladší šampionka v historii! A teď na grandslamy, přeje si Brenda Fruhvirtová

- Jan Vojkůvka, Jan Šimek

Talentované sestry Fruhvirtovy neudivují pouze české tenisové prostředí, ale také to světové. Dvanáctiletá Brenda dokázala napodobit svou starší sestru Lindu a vyhrála jako nejmladší hráčka v historii prestižní turnaj Les Petits As, který je považován za neoficiální mistrovství světa do 14 let.

Turnaj, který vyhrály takové hvězdy jako Kim Clijstersová, Anna Kurnikovová či Rafael Nadal, dokázala Brenda ovládnout jako vůbec nejmladší tenistka v historii. To ale nebyl jediný milník, který přepsala – protože zde loni vyhrála titul její starší sestra Linda, staly se Fruhvirtovy první sourozeneckou dvojicí, která Les Petits As vyhrála. 

Mladičká Fruhvirtová završila svou cestu k vrcholu, když ve finále přehrála Američanku Clervie Ngounoueovou 6:0, 3:6, 7:5. „Ona hodně rychle servíruje, takže jsem musela být připravena. Její první servis má 190 kilometrů v hodině,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět nebojácna dvanáctiletá slečna, která v prosinci během extraligy trápila i Kateřinu Siniakovou.

Brendo, vyhrála jste prestižní turnaj Les Petits As, neoficiální mistrovství světa do 14 let. Jak vysoko řadíte tento úspěch?
Řadím to hodně vysoko, protože je to hodně velký turnaj. Určitě si tohoto úspěchu velmi cením. Ale teď už se dívám na nějaké juniorské grandslamy, tam bych chtěla také hrát.

Tento turnaj dříve vyhrála i vaše sestra Linda. Staly jste se tak prvními sestrami v historii, jež neoficiální mistrovství světa ovládly. Co na to říkáte?
Je to super úspěch pro nás obě. Je to skvělé.

Ve finále jste porazila Američanku Clervie Ngounoueovou. Jak jste zápas viděla?
První set byl takový, že soupeřka dělala hodně chyb. Od druhého setu začala hrát svoji hru, chytla se. Třetí set byl hodně o servisu, protože jsme si obě celkem držely servis. Soupeřka mě brejkla, ale já ji brejkla zpátky. Nějak jsem to uhrála.

Soupeřku jste znala? Věděla jste, jakou taktiku proti ní nasadit?
Už jsem s ní hrála mnohokrát. Znám ji. Snažila jsem se hrát svoji hru. Ona hodně rychle servíruje, takže jsem musela být připravena. Její první servis má 190 kilometrů v hodině.

Jak jste prožívala náročný třetí set?
Musel jsem se hodně soustředit. Bylo to celkem náročné, ale zvládla jsem to.

Co se vám honilo hlavou po proměněném mečbolu?
Už jsem ani nevěděla, co se při mečbolu stalo. Byla jsem šťastná, že jsem vyhrála.

Co vám na tento úspěch řekli vaši nejbližší?
Gratulovali mi a byli rádi. Pochválili mě.

A co vám řekl po vítězství Patrik Mouratoglou, v jehož akademii se připravujete? Budete s ním v dohledné době dále spolupracovat?
Také mi gratuloval. A v dubnu tam asi pojedeme a uvidíme. Budeme tam trénovat.

V posledních měsících předvádíte špičkový tenis, ať už to byly skvělé výkony během extraligy nebo nyní vítězství na Les Petits As. Kam nyní povedou vaše kroky, kde budete chtít formu přetavit v další úspěchy?
Budu moci od třinácti let hrát ITF. Tam bych chtěla hrát. Chtěla bych se dostat na nějaký juniorský grandslam. Ale do dubna vlastně nemohu tyto turnaje hrát, takže si zahraji na nějakých do 14 let.


Galerie