Australská pohádka „druhého Samprase“. Nezdolný Ram se dočkal titulu na 58. pokus!

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Rajeev Ram a Joe Salisbury, čerství šampioni mužské čtyřhry na Australian Open, rozhodně nepatřili k největším favoritům turnaje. Tím spíš, že pětatřicetiletý Ram (na fotografii vpravo) významnou část předsezónního období promarodil. „Dostal jsem virózu, a tak jsem do Austrálie přiletěl nepřipraven. To byl i důvod, proč jsem nehrál smíšenou čtyřhru,“ objasnil Američan, který měl původně nastoupit po boku Barbory Krejčíkové.

„Kdo si počká, ten se dočká,“ říkala Barbora Strýcová, když se při své čtrnácté účasti konečně probojovala do finále čtyřhry na Australian Open. O poznání trpělivější musel být Rajeev Ram, jenž si své první grandslamové finále v deblu mužů vysloužil až na 58. pokus – a účast rovnou proměnil v trofej! Společně s Britem Joem Salisburym v jasném finále vyřídili domácí dvojici Max Purcell, Luke Saville za 70 minut 6:4 a 6:2.

„O počtu svých grandslamových účastí jsem slyšel. Samozřejmě je to o to cennější, ale zároveň jsem se až do roku 2016 soustředil hlavně na dvouhru. Deblovou kariéru jsem začal vlastně až v sezóně 2017,“ upřesnil pětatřicetiletý Američan, jenž se technikou úderů nápadně podobá Petu Samprasovi.

To rozhodně není náhoda, Ram v mládí okoukal techniku legendárního krajana z videozáznamů, obzvlášť patrné je to u servisu.

Nyní už dvojnásobný grandslamový vítěz – poprvé se radoval loni v Austrálii v mixu po boku Barbory Krejčíkové – neměl vůbec lehké tenisové začátky. Na luxus jedné z mnoha prestižních akademií mohl zapomenout. I proto se učil právě z videa.

„Vyrůstal jsem na americkém středozápadě, což zrovna není bašta tenisu. Nechodil jsem do žádných akademií, tenis pro mě byl koníček. V juniorech se mi celkem dařilo, ale nikdy jsem necestoval po světě jako ostatní,“ zavzpomínal Ram, od pondělí světová pětka v žebříčku čtyřhry.

Zkušený Američan je nyní (téměř) na vrcholu, není tomu ale tak dávno, co se v osobním životě musel vyrovnat s tragickou událostí. „Poslední dva roky byly těžké. Loni v dubnu zemřel na rakovinu můj otec, kdysi mě právě on přivedl k tenisu. Přál bych si, aby mě dnes viděl, byl by na mě pyšný,“ řekl Ram.

Další úspěch by mohl americký tenista přidat na letošních olympijských hrách. Do Tokia se přímo kvalifikuje deset nejlepších deblistů žebříčku, kteří si můžou vybrat parťáka. Ram má na co navazovat, na olympiádě v Riu spolu s Venus Williamsovou získal stříbro ve smíšené čtyřhře.

„Poslední olympiáda byla skvělá, reprezentovat svou zemi je něco výjimečného. Hry jsou zatím daleko, ale určitě patří k hlavním událostem této sezóny,“ uzavřel Ram.

Ten si mimochodem dal na konci loňského roku společně se svým parťákem Joem Salisburym jasný cíl – vyhrát grandslamový titul a zakončit rok jako světové jedničky. Už po prvním měsíci sezóny mají ambiciózní plán napůl splněn.

Australian Open, Melbourne (AUS, tvrdý povrch, 71 000 000 AUD)
Finále mužské čtyřhry
Ram, Salisbury (USA/GBR) [11] – Purcell, Saville (oba AUS) [WC] 6:4, 6:2