Nedalo se s ní hrát, vzpomíná Strýcová na vracející se Clijstersovou. Ale co ta fyzička?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Povede se jí husarský kousek, který nemá v tenise obdoby? Kim Clijstersová zkouší zdánlivě nemožné, když po více než sedmi letech naskočí do rychle se točícího tenisového kolotoče. České tenistky krok hvězdné Belgičanky především s ohledem na fyzickou náročnost tenisu udivil, jedním dechem ale dodávají, že má šestatřicetiletá maminka tří dětí stále co nabídnout.

Návrat Kim Clijstersové na profesionální okruh je jistě jednou z nejpřekvapivějších tenisových zpráv poslední dekády. Šestatřicetiletá Belgičanka se pokusí o comeback po dlouhých sedmi a půl letech – naposledy zápolila o slávu na US Open 2012.

Od té doby se čtyřnásobná grandslamová vítězka ve dvouhře věnovala osobnímu životu a dohlížela na růst svých tří dětí. Do tenisu se občas zapojila jako trenérka či televizní komentátorka.

Snad právě při těchto činnostech zavzpomínala na své slavné zápasy a rozhodla se k nim ještě nějaké přidat. A co na její odvážný krok říkají Češky? „Kim mám ráda, přeju jí vše dobré. Upřímně má opravdu kuráž. Samozřejmě bych si s ní ráda zahrála,“ vyjádřila se Petra Kvitová, jež se s Belgičankou v letech 2010 a 2011 střetla třikrát.

Clijstersová by měla naskočit do ostré akce od 2. března na turnaji v mexickém Monterrey, kam se chystá také Maria Bouzková. „Snad ji nedostanu v prvním kole,“ usmívala se jako obvykle jednadvacetiletá Češka. „I když by to nebylo tak strašné jako hrát s (Naomi) Ósakaovou,“ zmínila po neúspěšném prvním kole na Australian Open.

Nejen pro Bouzkovou, ale i pro Markétu Vondroušovou je Clijstersová hráčkou z dob, kdy se samy teprve proháněly na kurtu v žákovských soutěžích. Snad i proto dvacetiletá Vondroušová nedává téměř dvakrát starší kolegyni příliš nadějí.

„Asi vidí, že hrajících maminek je mnoho, takže je chce posílit. Bude to mít hrozně těžké, holky jsou vyrovnané,“ myslí si finalistka Roland Garros.

Pochybnosti vznesla také Karolína Plíšková, jež začala naplno hrát turnaje WTA v roce 2013, tedy rok po odchodu Clijstersové.

„K návratu má jistě nějaké důvody. Možná jí to chybí, možná si chce něco dokázat. Zatím mi nepřijde úplně fit na náročné zápasy, dlouhá pauza se musí někde projevit. Třeba já jsem skoro pět let nevynechala turnaj, i ostatní holky mají nahráno. Tenis ale samozřejmě stále umí,“ sdělila Plíšková.

Z oslovených českých tenistek se na comeback Clijstersové nejvíce těší ta nejzkušenější, třiatřicetiletá Barbora Strýcová. „Bylo to takové překvapivé ‚wau‘. Ona je neuvěřitelná. Když jí to dřív sedlo, nedalo se s ní hrát. Uvidíme, jak její tělo zvládne nápor. Snad to půjde dobře,“ komentovala rozhodnutí své dvojnásobné přemožitelky Strýcová.

Clijstersová byla v letech 2003, 2006 a 2011 opakovaně světovou jedničkou. Ve dvouhře zvítězila celkem na 41 turnajích, včetně Australian Open 2011 a US Open 2005, 2009 a 2010. Ve čtyřhře ukořistila tituly z Roland Garros a Wimbledonu (oba 2003). Právě ve zmíněné sezóně 2003 předváděla brilantní výkony, když vyhrála celkem 136 zápasů (90 ve dvouhře) a získala 16 titulů (9 v singlu).