Davis Cup: Chorvaté postupují po jedenácti letech do finále, vyzvou Argentinu

- Radim Sochor, Daniel Kubelka, Jan Vojkůvka

Chorvatsko slaví výrazný úspěch na poli týmového tenisu! V semifinále Davis Cupu plně využili absence dvou největších hvězd Francie a po nedělní Čiličově výhře 3:0 nad Gasquetem postupují poprvé od roku 2005 do finále. V souboji o titul se utkají s Argentinou, která dokázala na horké půdě v Glasgow pokořit Velkou Británii 3:2 na zápasy, když o postupu rozhodl až závěrečný pátý zápas.

 

Chorvatsko - Francie 3:1

Ćorić - Gasquet 0:3 (2:6, 6:7, 1:6)

Úvodní duel Chorvatů s Francií svedl Borana Ćoriće a Richarda Gasqueta. Chorvat měl v první sadě největší problém se svým druhým podáním, získal pouhé tři míčky z dvanácti! Toho Gasquet využil na výbornou, proměnil dva brejkboly a sadu ovládl poměrem 6:1.

Druhá sada vypadala pro chorvatský celek velmi dobře. Ćorić za stavu 5:4 podával na vítězství, dovedl sice nepříznivý stav 0:40 do shody, poté ale soupeři nabídl brejkbol a Gasquet nezaváhal. Druhý set musel rozhodnout tiebreak, který přinesl pět minibrejků a vítězství 7:5 pro Gasqueta.

Ve třetím setu už nebylo moc o čem mluvit, Richard Gasquet využil dlouholetých zkušeností a smázl po třech brejcích Ćoriće hladce 6:1. Po dvou hodinách a dvanácti minutách tak zapsal první bod pro Francii.

Čilić - Pouille 3:1 (6:1, 7:6, 2:6, 6:2)

Ve druhém zápase měřil síly Marin Čilić a Lucas Pouille. První set byl více než jednoznačný, Francouz toho nepředvedl příliš a po dvou brejcích soupeře prohrál 1:6. Ve druhém setu podával Marin na vítězství za stavu 6:5, ale podání ztratil, a tak musel rozhodovat tiebreak. Ten Chorvat zvládl lépe. Třikrát prolomil podání soupeře, dvakrát ztratil své. Suma sumárum, Čilić vyhrál 7:4.

Ve třetí sadě se Lucas Pouille zvedl. Dvakrát ukradl soupeři servis a sám servíroval naprosto dominantně, a tak neměl Čilić moc nadějí na obrat. Jenže v následném setu Marin Čilić ukázal, proč byl považován na favorita. Soupeře hned dvakrát brejkl a smazal francouzské vedení!

Čilič/Dodig - Mahut/HuguesHerbert 7:6(6) 5:7 7:6(6) 6:3

Velice napínavý debl sledovali diváci v chorvatském Zadaru, kde nakonec po téměř čtyřech hodinách udolovali velice cenný bod na svoji stranu domácí tenisté.

O osudu prvního vyrovnaného dějství musel rozhodnout až tie-break. Ten nakonec získali Chorvaté, kteří ve zkrácené hře ani jednou neprohráli bod při vlastním podání. Také druhá sada byla ve znamení skvělých výkonů na servisech, tentokrát zde rozhodl jeden brejk. Za stavu 5:5 totiž o vlastní podání přišel domácí deblový pár. 

Pro nikoho nebylo žádným překvapením, že ve třetím setu přišel na řadu znovu tie-break. V něm opětovně neudrželi nervy francouzští tenisté, kteří zkrácenou hru prohráli i tentokrát 6:8. Ve čtvrté sadě přišla ve třetím gemu při podání Francouzů málo vídaná událost v tomto utkání, ti totiž poprvé v duelu přišli o vlastní servis! V deváté hře se situace opakovala a jelikož se jednalo o poslední gem duelu, domácí deblisté mohli slavit vítězství v celém duelu!

Čilić - Gasquet 6:3, 6:2, 7:5

Klíčovým zápasem celého semifinále se měl stát, a nakonec i stal, nedělní souboj jedniček. Richard Gasquet měl za úkol vybojovat prodloužení zápasu a dát šanci Pouillemu k tomu, aby se pokusil vybojovat třetí bod nad Čoričem. Ale razantně proti byl Marin Čilič.

Chorvatská jednička během celého střetnutí ztratila celkem dvakrát servis, ale výtečným výkonem na returnu občasné šance Gasqueta zcela eliminovala. Čilič v prvním setu začal, lépe, vedl 2:0, ale okamžitý rebrejk Gasqueta vrátil do hry. A to až do osmého gemu, kdy Čilič opět zabral na returnu, ujal se vedení 5:3 a následně doservíroval. Ve druhém setu pak Chorvat brejky ve třetí a páté hře zcela deklasoval svého soupeře, jehož přehrál 6:2.

Ve třetí sadě byl znovu Čilič o brejk napřed, když se Gasquetovi podařilo ve čtvrtém gemu srovnat rebrejkem. Nejvyrovnanější set z celého zápasu nakonec rozhodl jediný brejkbol v jedenáctém gemu, který si vypracoval Čilič. Od čtvrté hry přitom hráči na servisu doslova dominovali, čtyři čisté hry a dvě jen s jedním ztraceným fiftýnem. Čilič ze své výhody vytěžil zakončení zápasu v poměru 7:5.

Chorvatsko tak po jedenácti letech, od své výhry v roce 2005, slaví postup do finále.


Velká Británie - Argentina 2:3

 

Murray - del Potro 2:3 (4:6, 7:5, 7:6, 3:6, 4:6)

První sada dopadla lépe pro argentinského obra. Ten sice prohrával už 0:2, ale poté dvakrát soupeře brejkl a otočil set na konečných 6:4.

Druhá sada byla poměrně poklidnou. Hráči si drželi servisy bez jakýchkoliv problémy, tedy až do dvanácté hry. To se Andy Murray dostal ke dvěma brejkbolům a hned toho prvního využil. Zvítězil tak 7:5 a vyrovnal na 1:1.

Zajímavý průběh měla třetí sada. Juan Martín del Potro šel na servis za stavu 5:4, ale nedokázal své podání udržet. Odvrátil hned tři brejkboly, avšak čtvrtý už Murray proměnil a vyrovnal na 5:5. V tiebreaku si počínal lépe skotský tenista, který sice prohrával 0:2, nakonec ale přidal na otáčkách a vyhrál 7:5.

Čtvrtý set získal Juan Martín del Potro po výsledku 6:3, a tak musela rozhodnout pátá sada. Atmosféra byla fantastická, diváci skandovali po každém vítězném míčku svých miláčků. Zde je nutné dodat, že v pátém setu se doba zápasu přehoupla přes pátou hodinu!

Argentinský tenista dokázal prolomit v sedmé hře soupeřovo podání, poté udržel zbylé své, a tak vrátil po více než pětihodinovém zápase soupeři porážku z olympiády v Riu!

 

Edmund - Pella  1:3 (7:6(5), 4:6, 3:6, 2:6)

J. Murray, A. Murray - Del Potro, Mayer  3:1 (6:1, 3:6, 6:4, 6:4)

Britové vstoupili do duelu o bytí a nebytí ve velkém stylu. V úvodním setu nedali soupeřům šanci, získali rychlé vedení 5:0 a a první sadu získali snadno v poměru 6:1. Začátek druhého dějství naopak patřilo argentinským deblistům, kteří ve druhém gemu získali důležitý brejk. Náskok tří her pak Mayer s Del Potrem udrželi až do koncovky a mohli si dovolit i neproměnit dva setboly. 

Ve třetím setu se dlouho hrálo bez brejků, nicméně šance byly na obou stranách. Argentinci v sedmé hře získali důležitý náskok do závěru, jenže po rychlém rebrejku se za stavu 4:4 znovu hrálo od nuly. Rozhodnutí přinesl desátý gem, kdy bratři Murrayové od začátku drželi náskok jednoho fiftýnu a nakonec důležitý brejkbol proměnili a získali třetí set.

Vyronaný čtvrtý set rozhodl až úplný závěr. V desáté hře si skotští bratři vypracovali vedení 40:0 při podání soupeřů a hned úvodní mečbol úspěšně proměnili.

 

A. Murray - Pella 6:3, 6:2, 6:3

Poté, co v sobotu zvládli bratři Murrayové klíčovou čtyřhru, musel se ke svému třetímu utkání během daviscupového víkendu postavit slavnější Andy, jehož čekal druhý singl. A singl vesměs nejdůležitější, jeho porážka by totiž znamenala konec šancí Britů na postup do finále.

Jenže Murray zvládl utkání precizně, soupeři za celé utkání nepovolil jediný (!) brejkbol, zatímco sám si jich na returnu vybojoval 16 a hned 5 z nich využil. V prvním setu obral Pellu o podání ve čtvrtém gemu, což mu stačilo k doservírování a výhře 6:3. V dalších dvou sadách obral soupeře vždy o dva servisy a zatímco ve druhém začal na výhře pracovat hned v první hře, kdy získal brejk, ve třetí sadě si na první brejk počkal až do pátého gemu. Výhra 6:2 a 6:3 však stačila.

Murray tak srovnal na 2:2 a nezbývalo, než čekat, jak dopadne závěrečný souboj o všechno.

Evans - Mayer 6:4, 3:6, 2:6, 4:6

Dramatičtější vyvrcholení si nezaujatý divák nemohl přát. O postupujících do finále musel rozhodnout až pátý zápas, k němuž měli sice původně nastoupit Kyle Edmund s Juanem Martinem Del Potrem, ale Edmunda nahradil Daniel Evans a Del Potra Leonardo Mayer. Zatímco však u Edmunda se jednalo o náhradu nevynucenou, Del Potro do zápasu kvůli zdravotním problémům po bitvě s Murraym nastoupit nemohl.

První set pro sebe získal domácí tenista, který Mayera dokázal úspěšně brejknout ve třetím gemu a sám na servisu nepřipustil jakoukoliv komplikaci. Mayer se marně snažil dostat k brejkbolu, ale co se nepovedlo v prvním setu, to napravil ve druhém. V něm se totiž role zcela otočily a zatímco Mayer využil svůj jediný brejkbol, Evans byl na returnu bez šance.

Za stavu 1:1 přišel klíčový třetí set, který Evansovi nevycházel už od úvodního gemu. Mayer přes shodu získal brejk, který navíc potvrdil výborným servisem a především dalím brejkem v páté hře. Evans se opět nedostal ani k jednomu brejkbolu a po prohře 2:6 se dostal do obrovských problémů.

Čtvrtý set britský tenista zahájil maratonskou bitvou o první hru, v níž odvrátil tři brejkboly. Na returnu se opět neskutečně trápil, Mayer soupeře vůbec k ničemu nepouštěl a v pátém gemu získal mini-mečbol v podobě úspěšného proražení Britova servisu. V té chvíli stačilo Mayerovi jen dopodávat, což činil poměrně snadno, na returnu se pak za ničím nehnal a nechal Evanse také držet podání. V desátém gemu pak Mayer ukončil zápas čistou hrou.

Argentina se do finále Davis Cupu probojovala počtvrté za posledních jedenáct let. V letech 2006, 2008 a 2011 své finálové bitvy prohrála.