Splněný sen! Mladičká Američanka prožila životní dva týdny

- Jan Vojkůvka

Už jen postup do čtvrtfinále byl životní úspěch. Semifinále bylo jako sen, finále takřka zázrak... Že by ale Sofia Keninová dokázala ve finále překonat mnohem zkušenější a úspěšnější Španělku Garbine Muguruzaovou? Dokázala to, vyhrála 4:6, 6:2, 6:2 a splnila si svůj dávný sen.

Teprve jednadvacetiletá Keninová je sice výše postavenou hráčkou na žebříčku, ale do finále jako favoritka nevstupovala. Vždyť proti ní stála dvojnásobná grandslamová šampionka, bývalá světová jednička a navíc skvěle rozehraná Garbine Muguruzaová.

Ta také ve finále dokázala být zprvu lepší. Vyhrála první set, ale zápas byl zcela otevřený. Obě hráčky se na servisech často tahaly přes shody a mnohdy rozhodovalo i ono pověstné štěstíčko.

Od druhého dějství to však byla Keninová, kdo vládl dvorci. Dokázala využívat své šance na returnu a na servisu připustila jen jedno zaváhání ve třetím setu. To nabídla Muguruzaové tři brejkboly, po kterých mohla jít Španělka do trháku. Jenže je nevyužila.

Keninová po udržení podání naopak prorazila soupeřce podání a šňůrou čtyř her v řadě si došla pro největší úspěch kariéry. Že její podání mělo takový vliv na utkání je přitom trochu zarážející. Patří totiž k hráčkám se slabším prvním podáním. Přesto toho Muguruzaová nevyužila.

Španělku navíc dost srážely dvojchyby, kterých nastřádala hned osm. A trochu symbolicky trefila dvojchybu i proti mečbolu Keninové.

„Je to moje první řeč na grandslamu, budu se snažit co nejvíc,“ řekla Američanka po vítězství. „Můj sen se oficiálně stal skutečností, těžko se popisují emoce. Jsem velmi vděčná. Jestli máte sen, jděte si za ním, stane se skutečností.“

„Byly to dva nejlepší týdny mého života,“ pokračovala Keninová. „Díky mému týmu. Ráda bych poděkovala i mé mamince, je doma, asi se dívá. Miluji tě.“

Publikum, které stálo spíše na straně Muguruzaové, dopřálo americké hvězdičce pořádně bouřlivý aplaus. Oslavovalo nejen zcela novou grandslamovou šampionku, ale i členku elitní světové desítky. Titul v Melbourne totiž Keninovou posune na sedmé místo žebříčku WTA.