Thiem zdolal i Zvereva a zahraje si o první grandslamový titul

- Filip Lefenda

Druhým finalistou mužské dvouhry se v Melbourne stal Dominic Thiem. Přemožitel světové jedničky Rafaela Nadala si v semifinále poradil s Alexanderem Zverevem. Také v souboji s německým tenistou prokázal šestadvacetiletý Rakušan pevné nervy ve zkrácených hrách a postoupil tak po obratu 3:6, 6:4, 7:6(3) a 7:6(4) do svého třetího grandslamového finále. V tom vyzve v neděli sedminásobného turnajového šampiona a obhájce loňské trofeje Novaka Djokoviče.

Thiem nevstoupil do utkání vůbec dobře. Na své úvodní ztracené podání sice stačil ihned reagovat, v závěru úvodního setu ale ztratil servis dokonce dvakrát po sobě, čímž přišel o celou sadu.

Ve druhém dějství se Rakušan dostal skrze brejk ve třetím gemu do vedení 3:1, o tuto výhodu ale v šesté hře přišel. Thiemovi se nicméně podařilo v sedmé hře opět Zvereva brejknout a doservívat druhou sadu do vítězného konce. Němec v posledním desátém gemu pořádně kousal, měl dokonce dva brejkboly. Pokračování setu si ale nevynutil.

Pořádně dramatický byl i set číslo tři. I zde vedl pátý tenista světa Thiem rychle 3:1, aby bylo po šesti gemech srovnáno na 3:3. Klíčový okamžik přišel za stavu 4:5. To čelil šestadvacetiletý Rakušan na servisu dvěma brejkbolům, resp. setbolům. S oběma hrozbami se ale vypořádal a nakonec si vynutil tiebreak. Ty mu šly už proti Nadalovi, kde uspěl hned ve třech zkrácených hrách. A pevné nervy prokázal Thiem také tentokrát.

Zverevovi povolil v prvním tiebreaku jen tři uhrané míče. Ten další následoval v závěru čtvrtého setu, v němž si oba semifináloví aktéři střežili svá podání jako oko v hlavě. K vidění nebyl ani jeden brejkbol, a tak se šlo opět do „loterie“ na sedm vítězných bodů. Thiem tentokrát ztratil o výměnu více, přesto mohl po výsledku 7:4 slavit postup do třetího grandslamového finále v kariéře.

To si dosud zahrál v posledních dvou letech na oblíbené antuce v Paříži, jak v roce 2018, tak i loni ovšem nestačil v souboji o titul na fenomenálního Španěla Rafaela Nadala. Tomu v Melbourne vystavil stopku už ve čtvrtfinále, a tak bude tentokrát jeho protivníkem Novak Djokovič.

Sedminásobný vítěz Australian Open dosud ztratil na turnaji jediný set a v nedělním duelu, v němž bude obhajovat loňský titul, bude výrazným papírovým favoritem. Podíváme-li se však na bilanci vzájemných zápasů, není Rakušan bez šance. Djokoviče totiž dokázal Thiem porazit hned ve třech z posledních čtyř zápasů. Naposledy se tak stalo na listopadovém Turnaji mistrů v Londýně. Celkově pak vede na vzájemné duely Djokovič 10:6.

Australian Open (AUS, tvrdý povrch)
Semifinále mužské dvouhry
Dominic Thiem (AUT, 5.) [5] – Alexander Zverev (GER, 7.) [7] 3:6, 6:4, 7:6(3), 7:6(4)