Výměny jsou moje, Rogere! Trpělivý Djokovič vyřídil Federera, pak ocenil jeho odhodlání

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Novak Djokovič na Rogera Federera zkrátka umí. Obzvlášť to platí na grandslamech, kde srbský tenista neprohrál se Švýcarem už šest zápasů v řadě. V tom posledním, semifinále Australian Open, přehrál svého zkušenějšího a poněkud hůře se hýbajícího rivala 7:6(1), 6:4 a 6:3. „Uznávám Rogera za to, že navzdory zranění nastoupil,“ pochválil svého soupeře Djokovič.

To byl uragán. Roger Federer vletěl do semifinále Australian Open s favorizovaným Novakem Djokovičem ve velkém stylu a rychle vedl 4:1 a 40:0. Posléze ještě držel náskok 5:2 a 30:0, od té doby se však začala projevovat dominance srbské světové dvojky.

„Na začátku jsem nebyl správně mentálně nastaven, byl jsem nervózní a řešil jsem spíše jeho pohyb než své údery. Už v prvním setu jsem se ale dokázal vrátit, což bylo důležité,“ pochvaloval si Djokovič.

Ten brzy dostal Federera jako už tolikrát z komfortní zóny a přinutil ho k dlouhým výměnám, kde Švýcar neměl na pomalejším melbournském povrchu naději. Stačí snad uvést, že bilance v dlouhých bodech (nad osm úderů) skončila 15:4 pro Djokoviče.

„Držel jsem se ve výměnách, snažil jsem se ho rozhýbat a nedělat chyby,“ přiblížil svůj mimořádně efektivní taktický plán srbský tenista.

Pouhých osmnáct nevynucených chyb napovídá, že se to dvaatřicetiletému Djokovičovi povedlo. O šest let starší Federer mohl zahrát klidně pět skvělých úderů, jeho trpělivý srbský sok jej však vždy dokázal přetlačit. Za dvě hodiny a 18 minut bylo po všem.

Švýcarský elegán předvedl s ohledem na svůj zdravotní stav, který nebyl po podivném střetnutí s Tennysem Sandgrenem ideální, rozhodně slušný výkon – důkazem budiž 46 vítězných úderů a 35 nevynucených chyb. Pouze po prvním setu si Federer vyžádal přestávku na ošetření, při níž zmizel do útrob arény Roda Lavera.

Omezení „pana Dokonalého“ si všiml i Djokovič, který po utkání ocenil odhodlání svého rivala. „Mám k Rogerovi velký respekt za to, že nastoupil a bojoval. Byl viditelně zraněný, ani zdaleka se nemohl hýbat tak jako jindy,“ všiml si.

Federer se na své trable nevymlouval a fanouškům vzkázal, že je vše na dobré cestě. „Pauzu jsem si vzal raději z prevence. Samozřejmě jsem hrál opatrně. Jsem rád, že se necítím hůře než před začátkem zápasu. Snad to bude v pořádku,“ uvedl třetí hráč žebříčku, který své představení v Melbourne považuje za úspěšné.

„Celkově jsem spokojený. Semifinále je maximum, kterého jsem tady mohl dosáhnout, obzvlášť po duelech s Millmanem a Sandgrenem. Dnešek byl ale hrozný, jelikož jsem věděl, že mám asi tříprocentní šanci na výhru. Nicméně jsem to zkusil. Nikdy nevíte, co se stane,“ doplnil Federer, který prohrál s Djokovičem na grandslamu už pošesté v řadě.

Naposledy se Švýcar radoval ve Wimbledonu 2012, kde posléze oslavil svůj sedmnáctý grandslamový titul. A právě na tuto cifru zaútočí Djokovič v nedělním finále proti vítězi pátečního zápasu Alexander Zverev vs. Dominic Thiem.

Australian Open, Melbourne (muži, AUS, tvrdý povrch, 71 000 000 AUD)
Semifinále dvouhry
Roger Federer (SUI, 3.) – Novak Djokovič (SRB, 2.) 6:7(1), 4:6, 3:6