Válka gladiátorů pro Thiema! Byl skvělý, má neuvěřitelnou sílu, vysekl poklonu Nadal

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Tenisový král padl. Ač předvedl skvělý výkon, Rafael Nadal podlehl v grandiózním čtvrtfinále Australian Open rozjetému Dominicu Thiemovi ve čtyřech setech. „Dominic zahrál opravdu skvělé údery, dařilo se mu je předvádět i z obtížných pozic,“ zmínil patrně klíčovou stránku zápasu poražený Nadal.

Bývalý první hráč světa Jim Courier, který po utkání zpovídá hráče na Australian Open, nazval zápas Rafaela Nadala a Dominica Thiema ve čtvrtfinále melbournského grandslamu válkou.

A ona to válka, nikoliv pouze bitva, opravdu byla. Dva tenisoví gladiátoři bojovali více než čtyři hodiny v aréně pojmenované po elegánu Rodu Laverovi. V jejich duelu ale nebylo na půvab místo – byla to zběsilá dřina.

„Dominic hraje s takovou agresivitou a energií, že si dokáže skvěle poradit i s ohranějšími míči. Naopak já jsem s nimi měl problém, nedařilo se mi zahrávat winnery,“ zdůraznil důležitý aspekt zápasu Španěl, který nakonec padl po setech 6:7(3), 6:7(4), 6:4 a 6:7(6).

Jak Nadal, tak Thiem dávali míčku tradičně obrovskou rotaci, mnohé jejich výměny a údery byly jednoduše absurdní. Rakouský vyzyvatel světové jedničky udeřil balón několikrát tak dokonale, že mu i sám antukový král zatleskal (o raketu).

„Abyste porazili takovou legendu, jako je Rafa, musíte mít i štěstí,“ komentoval jedno ze svých největších dosavadních vítězství Thiem, kterému několikrát pomohla i páska. Míček se otřel o horní část sítě i při předposledním fiftýnu utkání.

To ale nic nemění na tom, že byl rakouský tenista aktivnější a měl převahu – Nadala na vítězné míče přestřílel 65 ku 49, dominoval především v delších výměnách nad 8 úderů, kde bral rovnou 24 z 36 fiftýnů. Dvojnásobný finalista Roland Garros exceloval i v obraně, některé jeho zásahy připomínaly ty Federera, Djokoviče či právě Nadala.

„Dominic zahrál opravdu skvělé údery, dařilo se mu je předvádět i z obtížných pozic,“ uznal férově Nadal. „Upřímně jsem nehrál špatný zápas. Můj přístup byl skvělý během celého utkání, byl jsem pozitivní a bojoval jsem,“ odmítl kritizovat svůj velmi slušný výkon.

Thiem je po skalpu světové jedničky poprvé v semifinále grandslamu na tvrdém povrchu, s tímto dílčím úspěchem se však nespokojí. Pod vedením olympijského vítěze Nicoláse Massúa, který mu pomohl adaptovat herní styl i na tvrdý povrch, loni ovládl Masters v Indian Wells, jež je odborníky nazýváno „pátým grandslamem“.

Tentokrát rakouský bojovník buší na dveře opravdové grandslamové tvrze. Pět překážek zdolal, jako šestý v řadě stojí Alexander Zverev, debutant v grandslamovém semifinále.

Australian Open, Melbourne (ženy, AUS, tvrdý povrch, 71 000 000 AUD)
Čtvrtfinále dvouhry
Rafael Nadal (ESP, 1.) – Dominic Thiem (AUT, 5.) 6:7(3), 6:7(4), 6:4, 6:7(6)