Famózní bitva! Limitovaný Federer odvrátil sedm mečbolů a postoupil do semifinále

- Radek Štohl

Ihned první semifinále mužské dvouhry Australian Open nabídlo ohromné drama. Roger Federer v pěti sadách udolal Tennyse Sandgrena 6:3, 2:6, 2:6, 7:6(8), 6:3, když ve čtvrtém setu musel odvracet sedm mečbolů. Federer si v průběhu zápasu vzal medical time out, po němž se dva sety trápil s pohybem na kurtu. Ani to však třetího nasazeného neodradilo k postupu mezi čtyři nejlepší hráče turnaje.

Roger Federer podruhé v Melbourne utekl hrobníkovi z lopaty. Ve třetím kole proti Johnu Millmanovi byl v pátém setu o brejk dole a v závěrečném tiebreaku odvracel stav 4:8. O dvě kola později již Federer čelil pořádnému hrobaři. A to i se zdravotními problémy, konkrétně ho trápilo tříslo.

Ačkoliv Švýcar v úvodní hře čelil brejkbolu, tak v úvodních hrách si vedl ukázkově. Během prvních tří gemů na returnu si vypracoval hned šest šancí na brejk, přičemž úspěšná byla až ta poslední. Při svém podání již soupeře k vážnějším šancím nepustil, po více jak půl hodině slavil zisk první sady. Vše tak nasvědčovalo tomu, že se bude jednat o rychlý postup. To by však nesměly přijít komplikace.

Federer hned na začátku druhého setu přišel o podání, přičemž se o to převážně zapříčinil vlastními chybami. V průběhu sady nezvykle chyboval, nevycházely mu pokusy u sítě. Celkově si připsal patnáct nevynucených chyb, jeho soupeř naopak výrazně vylepšil první servis. Po ztrátě servisu v osmé hře tak bylo srovnáno 1:1 na sety.

Zvrat ke všemu nabíral na obrátkách. Znovu ve druhé hře si přišel o servis, vzápětí nevyužil tři brejkboly v řadě. Posléze se hra na téměř deset minut přerušila. Důvodem byl medical time-out Federera, který se dokonce nechal ošetřovat v šatně. Po návratu na kurty se ještě více trápil s pohybem, nedobíhal míčky. I když v osmém gemu odvrátil pět setbolů, po hodině a čtvrt prohrával 1:2 na sety.

Rázem to tak vypadalo, že Tennys Sandgren si dojde pro postup. Ve čtvrtém setu si Američan bez problémů hlídal servis, jeho zkušenější soupeř naopak zuby nehty bojoval, aby nemusel odvracet brejkboly. To se mu dařilo až do desáté hry. Federer během ní odvracel tři mečboly, které měly společného jmenovatele. Tím byla opatrná hra Švýcara, a ještě bojácnější výkon Sandgrena. O gem později mohl jít Federer do brejku, v této chvíli byl ale Američan důrazný.

Sada tak dospěla do tiebreaku. Třetí nasazený měl na začátku možnost získat minibrejk, vlastní chybou ale o šanci přišel. Po změně stran, kdy Sandgren těžko rozcházel nešťastný náraz od sběračky míčků do bolavé nohy, urval minibrejk. Za chvíli měl tři mečboly v řadě. Osmadvacetiletý hráč při nich jednak působil pasivně, jednak se musel vypořádat s ofenzivním pojetím Federera za stavu 6:5. Ten musel ještě odvracet sedmý mečbol, chvíli poté ale sám využil první setbol. 

Začátek pátého setu znamenal velkou proměnu. Federer výrazně ožil, začal se lépe pohybovat, naopak s mobilitou Sandgrena to nevypadalo příliš dobře. Výsledkem byly dva brejkboly Švýcara ve druhé hře, ani jednu ze zajímavých příležitostí ale nezužitkoval. To se změnilo o čtyři gemy později, kdy využil třetí brejkbol v setu. Jelikož na podání působil suverénně, mohl po třech a půl hodinách slavit bláznivý postup.