Kyrgios vs. Nadal: Slzy pro legendu, problém s rozhodčím i bláznivé tempo

- Radek Štohl

Naprosto ho pohltila vášeň k basketbalu. Především ale smutná zpráva z nedělního dne, kdy se Nick Kyrgios dozvěděl o smrti legendárního basketbalisty Kobe Bryanta. Vyhlášený bouřlivák se před osmifinálovým zápasem Australian Open rozhodl uctít památku bývalého hvězdného sportovce, když na centrální kurt vyšel v basketbalovém dresu zesnulého Bryanta. Během skvostného pondělního představení s Nadalem, se kterým prohrál ve čtyřech setech, ale na sebe také upoutal svoji stinnou stránkou.

Tragická událost se udála v neděli. Tehdy se zřítil vrtulník s legendárním basketbalistou, nehoda si vyžádala devět lidských životů. Zpráva o jeho úmrtí se rychle rozšířila světem, což se pochopitelně dostalo také k Nicku Kyrgisovi. Hráči, který je velkým fanouškem basketbalu. Ve čtrnácti se dokonce rozhodoval, zda dá přednost kolektivní hře nebo tenisu. Ten nakonec zvítězil, zásluhou čehož mohli fanoušci v pondělí sledovat dojemné gesto.

Kyrgios před oficiálním zahájením vstupoval na dvorec v dresu Los Angeles Lakers. Na sobě přitom měl osmičku, tedy cifru, se kterou Kobe Bryant deset let nastupoval za klub v Kalifornii. Pro Australana se jednalo o tak emotivní chvíle, že byl nucený si skrýt tvář do dlaní.

Ačkoliv Australan dokázal své emoce na úvod zápasu zklidnit, ve čtvrté velmi vyrovnané hře už ztratil podání. Na začátku druhého setu mohlo být pro domácího hráče ještě hůře, dokázal ale odvrátit stav 15:40 při vlastním servisu a celkově tři brejkboly. Naopak za stavu 2:1 při podání Nadala získal první brejkbol, který okamžitě využil. Sada nakonec po tři čtvrtě hodiny hry šla na konto Australana.

Úvodní dva sety nabídly po jednom brejku a úroveň tenisu byla na vysoké úrovni. Svědčilo o tom také celkově čtyřicet vítězných míčků, přičemž nevynucené chyby v obou sadách na stranách tenistů nepřekročily číslovku deset.

Tempo zápasu ke všemu začínalo od třetího setu nabírat na obrátkách, hráči předváděli skvělé výměny. Kyrgios kupříkladu naznačil bekhend s výskokem, na místo toho ale zvolil zkrácení hry. Nadal jeho úmysl přečetl, míček doběhl a zahrál winner.

Závěr setu se pomalu ale jistě blížil. Až na neúspěšnou příležitost Španěla v osmé hře však tomu chyběly šance na returnu. Zároveň se začal stupňovat tlak, který méně zvládal Kyrgios. Před závěrem setu mu přišlo, že se jeden z čárových rozhodčích až příliš usmívá, po jednom z neúspěšných míčků na první pokus rozlámal raketu. Tiebreak nakonec i přes vyrovnání z 3:5 na 5:5 šel na konto jeho soupeře.

Nadal ve třetí hře čtvrté sady získal brejk a blížil se postupu. Ten mohl stvrdit za stavu 5:4 na podání, i kvůli dvojchybě ale soupeř srovnal na 5:5, Španěl vzápětí nezvládl dvě šance v řadě na rebrejk. Podruhé za sebou tak byl k vidění tiebreak, který první hráč žebříčku urval ve svůj prospěch, čímž si zapsal 41. grandslamové čtvrtfinále.

Rafael Nadal (ESP) [1] – Nick Kyrgios (AUS) [23] 6:3, 3:6, 7:6(6), 7:6(4)