Lavičková o svém gestu fair play: Přehnaně slavit mi přišlo nefér

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Kristýna Lavičková si na Australian Open vynahrazuje to, o co minulý rok přišla kvůli nemoci. Česká juniorka musela v květnu bojovat se zákeřnou mononukleózou, a tak vynechala Roland Garros a na Wimbledon odjela nepřipravená. Zdraví ji zradilo i před US Open, které proto vynechala. Nyní si už ale čerstvě osmnáctiletá Lavičková plně, a navíc vítězně, užívá grandslamové atmosféry.

Co byste dělali, kdybyste poprvé vyhráli singlový zápas na grandslamu, navíc po dvou odvrácených mečbolech? Patrně byste svůj úspěch bezprostředně po posledním míči velkolepě oslavili. Česká juniorka Kristýna Lavičková se však při svém premiérovém triumfu na turnaji velké čtyřky ocitla v podivné situaci.

Její korejská soupeřka Sohyun Parková, sužovaná křečemi, zakončila dvouhodinovou bitvu dvěma dvojchybami! Lavičková tak svou oslavu omezila na nezbytné minimum, zaťatou pěst, a pak už se vydala pomoci nebohé protihráčce.

„V posledním gemu dostala křeče. Bylo mi jí líto, musela jsem jí pomoct k lavičce, aby tam vůbec došla. Za vítězství jsem byla moc ráda, ale přehnaně slavit mi přišlo vůči soupeřce nefér. Radovala jsem se až pak s trenérem a kamarádkami z týmu,“ vyprávěla Tenisovému světu Lavičková.

O tom, že v utkání odvrátila dva mečboly, přitom netušila. „Popravdě jsem po zápase ani nevěděla, že soupeřka měla mečboly. Řekla mi to až kamarádka. Asi jsem byla v tranzu,“ dumala.

Pro osmnáctiletou Češku je úspěch o to cennější, že při své jediné dosavadní grandslamové účasti, na loňském Wimbledonu, skončila již v prvním kole. Ani přípravu na melbournský turnaj neměla ideální, když minulý týden v Traralgonu prohrála v prvním kole dvouhry i čtyřhry.

„Výsledkově se mi tam nedařilo, ale nemyslím, že jsem zahrála špatně,“ hodnotila Lavičková, jež v Traralgonu prožila i nelehké dny. „Byl tam kouř z požárů, jeden den jsem musela nosit i roušku. Pak tam pršelo. V Austrálii už jsem zažila asi všechno,“ pousmála se česká juniorka, pro jejíž kariéru bude mít výsledek z Australian Open zásadní význam.

„Jestli se mi tady v Melbourne zadaří a získám dost bodů, ráda bych letos jela i na ostatní grandslamy. V opačném případě se budu více soustředit na ženské turnaje,“ informovala o svých plánech Lavičková.

Dosavadní výsledky K. L. na letošním Australian Open:
1. kolo dvouhry
KRISTÝNA LAVIČKOVÁ – Sohyun Parková (KOR) 2:6, 6:1, 7:5

1. kolo čtyřhry
LAVIČKOVÁ, VIDMANOVÁ – Bainsová, Repacová (obě AUS) [WC] 6:3, 7:6(5)