Tohle bude osobní. Zavře Nadal ústa provokatérovi?

- Jakub Slunečko

Dá se říct, že tahle tenisová rivalita je možná v něčem ta vůbec nejzajímavější. Rafael Nadal a Nick Kyrgios se nesnáší, to je jasné. Hlavně bouřlivák Kyrgios se v posledních letech snaží španělskou legendu všemožně provokovat. Teď se utkají v osmifinále Australian Open. Melbourne je natěšené na velkou řežbu. Jen před pár dny tady Kyrgios přímo na kurtu zesměšňoval Nadala imitací jeho rituálů. Dostane za to od vítěze 19 grandslamů za vyučenou?

Tohle bude prostě osobní záležitost. Pro oba. Všechno to začalo na Wimbledonu v roce 2014. První nasazený Nadal zažil šok, když ve čtyřech setech vypadl s tehdy devatenáctiletým Kyrgiosem, který se pohyboval kolem 150. místa žebříčku ATP.

Naprostá potupa pro Nadala – Kyrgios se stal od roku 1992 prvním hráčem mimo stovku, který na grandslamu porazil světovou jedničku. Tehdy australský drzounek poznal, že na Nadala umí a může začít zpochybňovat jeho legendární statut.

Nejenom na kurtu, ale i mimo něj.

Následovaly další čtyři vzájemné zápasy (ze kterých už Kyrgios vyhrál jen jeden) a Nadal hned v prvním z nich udělal to, co bylo třeba – v těsném tříseťáku vrátil Kyrgiosovi porážku a tím se situace na několik let uklidnila.

Až do dalšího loňského vzájemného duelu v Acapulcu. Tenisový svět obletěly záběry ze zápasu, ve kterém Kyrgios „ponížil“ Nadala podáním spodem. Kdo by si něco takového dovolil na tak velkém turnaji? A kdo by si to dovolil proti Nadalovi? Jen Kyrgios.

Australan navíc celé vyhrocené utkání po těsných třech setech dokonce vyhrál. Publikum bučelo a Nadal potom na tiskovce nařknul Kyrgiose z nedostatku respektu. Oheň byl znovu na střeše.

A Kyrgios do něj přiléval olej i po zápase. „Nezná cestu, kterou jsem si musel projít, nic o mně neví, takže jeho kritiku nebudu poslouchat,“ zareagoval Australan na Nadala. Následně nejednou zkritizoval na dálku španělskou legendu za zdržování hry mezi body a nebo i za to, že neumí snášet porážky.

Wimbledon 2019 – přišlo to znovu. A ještě v o něco ostřejším vydání. Ti dva se utkali ve druhém kole a Kyrgios tradičně provokoval. Nejdřív proti Nadalovi vytáhl na druhý servis eso o rychlosti 230 kilometrů za hodinu. Hned při dalším servisu znovu nachytal Nadala podáním spodem.

Španěl se jen ironicky usmíval, ale bylo jasné, že mu Kyrgios pije krev. Ve třetím setu pak přišla nejvyhrocenější chvíle dosavadní rivality – Kyrgios nastřelil Nadala u sítě a Španěl po něm hodil pořádně zlostný pohled. „Kolik má ten hráč grandslamů? Kolik peněz na bankovním účtu? Nebudu se kvůli tomu omlouvat, chtěl jsem ho trefit do hrudi,“ nebral si pak Kyrgios servítky po tom, co zápas prohrál ve čtyřech setech.

Nejen díky tomu pokračuje vzájemná nevraživost i letos. Už ve druhém kole Australian Open se o další provokaci na dálku postaral Kyrgios, když v zápase proti Gillesi Simonovi po napomenutí rozhodčího začal imitovat Nadalův servisový rituál. Čímž rozesmál samotného arbitra zápasu.

Co na to Nadal? „Když hraje Nick dobrý tenis a ukazuje nadšení pro hru, tak je pro tenhle sport pozitivním přínosem. Ale ne když dělá ty ostatní věci,“ vyjádřil se Nadal opatrně o neoblíbeném soupeři a událostech posledních dnů.

Je ale jasné, že Australan perfektně vyostřil atmosféru před tím, co nakonec přišlo – další vzájemný zápas Nicka Kyrgiose a Rafaela Nadala. V osmifinále melbournského grandslamu, které se hraje v pondělí v 9:00 českého času.

Co přijde tentokrát? Další nesportovní chování, další podání spodem, úmyslné nastřelení soupeře a nebo něco víc?

Zavře Nadal Kyrgiosovi zase na chvíli ústa a nebo existuje šance na další senzační Kyrgiosův skalp?

Australan opět nemá co ztratit a z toho těží. Vzájemnou bilanci sice teď vede Nadal 4:3, ale čtyřiadvacetiletý bouřlivák už si několikrát dokázal, že dokáže Španěla přehrát i tenisově, ne jen pokřikováním na tiskových konferencích. Jen na tvrdém povrchu dokonce proti Nadalovi vzájemnou bilanci vede 2:1.

Je téměř jisté, že Kyrgios bude chtít opět Nadala rozhodit za každou cenu a před domácím publikem dokázat svou tenisovou genialitu. Poprvé doma proti Nadalovi, tenhle zápas Kyrgios nehodlá prohrát za žádnou cenu a použije k tomu veškeré prostředky.

Máme se znovu na co těšit.