Bartyová je velmi chytrá, říká trenér Kvitové. Sám v přípravě sází na řízkovou pohodu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Když Petra Kvitová otáčela těžkou bitvu proti Marii Sakkariové, nejednou vyslala zaťatou pěst směrem do svého boxu. Tam její gesto opětoval trenér Jiří Vaněk, který pomáhá české lvici od konce roku 2016. „Za dnešek jsem na ni opravdu pyšný,“ řekl jednačtyřicetiletý Vaněk.

V červeném tričku a bílé kšiltovce Jiří Vaněk pozorně sledoval úspěšné snažení své svěřenkyně Petry Kvitové v obtížném osmifinále Australian Open proti houževnaté Marii Sakkariové. Přibližně hodinu po třísetovém vítězství české tenistky již Vaněk odpovídal na zvídavé dotazy hloučku novinářů.

„Je důležité, že si Petra dnes prošla tak těžkým utkáním. Zvláště v téhle fázi turnaje se to počítá. Taková výhra by nakopla i mě. Speciálně na grandslamu je moc důležité dokázat takový zápas vyhrát. Každý hráč sice chce, aby se mu dařilo celé dva týdny, ale takhle se to nedá,“ ví zkušený kouč, sám kdysi tenisový profesionál.

Vaňkovi při nedělním osmifinále neunikly ani hlasité chorály temperamentních řeckých fanoušků, ženoucích svou oblíbenkyni Sakkariovou za životním úspěchem. „Řekové byli takoví fotbalovější, docela do toho hulákali,“ zavzpomínal Vaněk.

I od dalšího zápasu Kvitová musí očekávat, že publikum nebude nakloněno na její stranu. Devětadvacetiletá Češka narazí na domácí hvězdu, světovou jedničku Ashleigh Bartyovou. V tomto případě už budou podle Vaňka podmínky v pořádku.

„Australané jsou mírumilovnější než Řekové. Petra tady s Bartyovou hrála už loni a atmosféra byla výborná a fér,“ zamítl jakékoliv pochybnosti nad atmosférou nadcházejícího čtvrtfinále.

Ale zpět k samotné Bartyové. Třiadvacetiletou Australanku zdobí komplexní hra, která je pro jakoukoliv její soupeřku tvrdým oříškem. „Patří k nejchytřejším hráčkám na okruhu. Je to proti ní hodně těžké, vždy má dvě tři zbraně a umí přijít s náhradním plánem,“ vyjmenoval Vaněk.

Přípravu na nadcházející bitvu Kvitová a její tým rozhodně nepodcení, zároveň však česká tenistka pošetří síly. Volné pondělí věnuje především regeneraci. „Dnes toho měla plné kecky,“ uznal trenér.

Kromě toho se finalistka posledního ročníku australského grandslamu bude soustředit také na udržení dobré nálady. „Chodíme do jedné německé restaurace na řízek, dělali jsme to tak už loni. Na rozdíl od ostatních trenérů stravu nějak neřeším. Chci, aby měla Péťa pohodu,“ sympaticky zakončil Vaněk.