Plíškové nesedí systém grandslamů. Jsem čím dál unavenější, přiznala

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Nebyl to její den. Karolína Plíšková stejně jako řada jiných favoritek neprošla na Australian Open sítem úvodních kol, když si na ni vyšlápla Anastasija Pavljučenkovová. „Hrála jsem třicet až čtyřicet procent toho, co umím. Padesát by možná stačilo,“ hodnotila bolestivou porážku Plíšková.

Když šlo ve třetím kole Australian Open do tuhého, vyslala Anastasija Pavljučenkovová dva nechytatelné forhendy, jimiž ve druhém setu odvrátila dva setboly Karolíny Plíškové. Ruska nakonec díky záplavě 51 vítězných úderů na sedmý pokus porazila českou favoritku 7:6(4) a 7:6(3).

„Nepředvedla jsem ani zdaleka to, co umím. Samozřejmě to vypadalo, že soupeřka hrála skvěle, ale úplně to tak nebylo. Je to poněkolikáté v řadě, co se mi něco podobného stalo, takže na to budu muset nějak zareagovat,“ sdělila českým novinářům sedmadvacetiletá Plíšková, jež však trenéra určitě měnit nebude.

Jaký je to pocit na kurtu, když se nepodaří prodat dřinu z tréninků?
Na jednu stranu je to na ho*no. Na druhou stranu jsem měla dva setboly, v prvním setu zase brejkboly na 6:5. Věřím, že bych pak sadu doservírovala. Hrála jsem třicet nebo čtyřicet procent toho, co umím, přesto to skončilo dvakrát 6:7 po dvou a půl hodinách. Aspoň to je nějak pozitivní.

V Brisbane jste ovládla silně obsazený turnaj, na Australian Open ale přišel útlum. Čím to je?
Nevím, zčásti je to záhada. Myslím, že jsem první dvě kola paradoxně nehrála zas tak špatně, ale zápas jako ten dnešní se musí přežít. Do finále nemá nikdo lehkou cestu. Třeba by mi zrovna pomohlo tohle utkání vyhrát, pak bych se snad cítila líp. Dnes jsem nedokázala hrát svůj tenis ani z padesáti procent, což by dokonce možná stačilo. Ona patří mezi poslední nasazené, prohrála se mnou šestkrát, a tak neměla co ztratit. Hodně mi to znepříjemnila, padalo jí to tam. Zasloužila si to víc.

Máte nějakou představu, jak budete na tuto porážku reagovat? O Rogeru Federerovi se říkalo, že se kdysi po sérii neúspěchů dokonce smířil s tím, že nic nevyhraje…
Je to jedna z možných cest. Uvidíme, kterou se dám.

Zrovna Federer například před Australian Open často nehraje ostré turnaje. Vy ale máte před Melbourne oblíbené Brisbane, které by bylo obtížné vynechat…
Může to být plán do budoucna, ale teď určitě ne. Nemůžu se srovnávat s Federerem. Navíc on skončil sezónu mnohem později než já a herní pauzu neměl tak dlouhou. Že vyhrávám turnaj před Melbourne, mi zjevně moc nepomáhá, jsem pak pod větším tlakem (Plíšková v Brisbane triumfovala třikrát za poslední čtyři roky, pozn. red.). Na druhou stranu potřebuju před Australian Open odehrát zápasy.

Grandslamy jsou specifické tím, že utkání je na nich nejvíce. Je právě to pro vás problém?
Netýká se to ani tak počtu zápasů, jako dnů volna. Na ostatních akcích jich tolik není, zatímco tady v Melbourne jsem už třeba týden a mám odehrané jen tři duely. Postupem času jsem stále unavenější, i psychicky. A pokud bych postupovala do konce, jde i s přípravou skoro o tři týdny na jednom místě.

Dny volna byste mohla vyplnit třeba čtyřhrou…
Letos jsem přemýšlela, jestli si tady v Melbourne nezahrát debl se ségrou, ale trenér s tím nesouhlasil. Navíc může být čtyřicet stupňů, hrozila by ztráta sil. Spíš bych se měla ve dnech volna naučit, abych nad nadcházejícím zápasem nepřemýšlela.

Australian Open, Melbourne (ženy, AUS, tvrdý povrch, 71 000 000 AUD)
3. kolo dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (2.) – Anastasija Pavljučenkovová (RUS, 30.) 6:7(4), 6:7(3)