Líbil by se WTA Cup? České tenistky se v názoru na něj rozcházejí

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Ženskému Fed Cupu po nedávné reformě hrozí nová vážná konkurence. Australský tenisový svaz by rád založil WTA Cup, který by byl ženskou obdobou mužského ATP Cupu. Bylo by to správné rozhodnutí? Elitní české tenistky se v odpovědi na tuto otázku neshodnou.

Dočkají se tenistky druhé týmové akce? Australský tenisový svaz má velký zájem na tom, aby podobně jako nedávno konaný mužský ATP Cup vznikl i ženský WTA Cup, který by měl konkurovat tradičnímu Fed Cupu.

Tedy soutěži, kde česká reprezentace v posledních letech s několika málo výjimkami sbírá trofeje. Jako by nestačilo, že se Fed Cup dočkal změny, když se podobně jako Davis Cup hraje místo několika fází jen kvalifikace a obsáhlý finálový turnaj.

Nyní visí ve vzduchu WTA Cup, který by navíc velmi pravděpodobně zlikvidoval (nejen) mezi Češkami populární australské turnaje před Australian Open.

„Jsem proti. Určitě bych nechtěla přijít o oblíbený turnaj v Brisbane. Nemám ani zájem o další hromadné soutěže. Stačí mi Fed Cup. Sto let to tak bylo, tak nevím, proč to teď měnit,“ říká nekompromisně Karolína Plíšková, která klání v Brisbane ovládla třikrát za poslední čtyři roky.

„Nabízí se také otázka, kolik holek by tento turnaj hrálo. Mužů ze špičky letos na ATP Cupu chybělo jenom pár,“ zamyslela se aktuální světová dvojka.

K nápadu Australanů se o něco příznivěji vyjádřila další fedcupová hrdinka Petra Kvitová. „Kdyby se hrál nový turnaj v Česku, tak klidně. Ale jinak nevím, nemám jednoznačný názor. ATP Cup se mi docela líbil. Chlapi to brali vážně, měli garantované zápasy, body do žebříčku a peníze. Jsem týmová hráčka, ale nedokážu říct, jak by to vypadalo,“ uvedla dvojnásobná vítězka Wimbledonu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Jsme ve finále!?? #FedCup

Příspěvek sdílený Karolina Pliskova (@karolinapliskova),Dub 22, 2018 v 12:50 PDT

Základna elitních českých tenistek ochotných reprezentovat je rozsáhlá. Aktuální světová šestnáctka Markéta Vondroušová si není jistá, jestli by ženy dokázaly vytvořit takovou atmosféru, jako se to povedlo mužům na ATP Cupu. „Kluci mezi sebou mají obecně lepší vztahy,“ podotkla dvacetiletá Vondroušová.

Její o tři roky starší kolegyně Karolína Muchová nad novou akcí příliš nepřemýšlí, týmové soutěže obecně jí ale sedí. „Pokud to bude podobné Fed Cupu, mohla by to být zábava,“ zmínila tenistka z Olomouce, která na navrhovaném formátu oceňuje garanci více zápasů i uvolněnější atmosféru.

Právě pohodou byl znám populární Hopman Cup, kde startovaly dvoučlenné smíšené týmy jednotlivých zemí. Společná soutěž mužů a žen má zastání nejen u Vondroušové, ale také u Barbory Strýcové.

„Smíšená soutěž by se mi líbila. Podle mě o ní uvažuje i WTA,“ prozradila Strýcová. „Mohlo by to být zajímavé. Nejsem si však vůbec jistá, zdali by do toho muži chtěli jít,“ doplnila k možné novince tenistka pocházející z Plzně.

Premiérový ročník ATP Cupu se uskutečnil od 3. do 12. ledna 2020 v australských městech Sydney, Perth a Brisbane. Každý zápas zahrnoval dvě dvouhry a jednu čtyřhru. Účastníci si rozdělili 15 milionů amerických dolarů. Neporažený Novak Djokovič, který dotáhl Srbsko v konkurenci 24 týmů k trofeji, získal do žebříčku dvouhry za šest výher celkem 665 bodů.