Dva míčky od senzace! Federer šesti body v řadě otočil tiebreak pátého setu a vyhrál jubilejní zápas

- Jan Vojkůvka

Více než čtyři hodiny trvající bitva mezi Rogerem Federerem a Johnem Millmanem přinesla neskutečné drama. Jen dva míčky chyběly k tomu, aby došlo k velké senzaci. Domácí tenista vedl v tiebreaku pátého setu už 8:4, ale od té chvíle kurt patřil už jen Federerovi, jenž po obratu oslavil jubilejní sté vítězství na Australian Open.

V pořadí 100. vyhraný zápas v Melbourne získal Federer po setech 4:6, 7:6(2), 6:4, 4:6, 7:6(8). Už z tohoto výsledku je zřejmé, že se na postup do osmifinále pořádně nadřel.

Skutečnost však byla ještě dramatičtější.

Millman měl Federera na lopatě. Jako by nestačilo, že neudržel výhodu brejku v rozhodujícím setu, ještě v tiebreaku přišel o čtyřbodový náskok, pouhý jeden míček od mečbolů.

Federer zabojoval. Nejen při servisu, ale hlavně ve výměnách. Zejména vyrovnání na 8:8 dosáhl po předlouhé rozehře, kterou soupeř pokazil po kraťasu Švýcara úderem za základní čáru.

Zkušený Švýcar se v utkání trápil především z forhendu. Zaznamenal hned 49 nevynucených chyb z této strany. Celkem jich nasbíral 82, což je obrovský počet. I s ohledem k tomu, že soupeř zahrál jen 48 nevynucených chyb. Na druhou stranu měl Federer o 22 vítězných úderů více než Millman.

Jenže k senzaci nakonec nedošlo. Federer prokázal obrovskou sílu v psychice. Udržel nervy na uzdě i ve chvíli, kdy byl prakticky na pokraji vyřazení. A vybojoval postup do osmifinále, ve kterém se utká s nenasazeným Maďarem Martonem Fuscovicsem.