Strýcová tentokrát volání parťáka vyslyšela. V Melbourne také dostala krásný dárek

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Barbora Strýcová po vyřazení z dvouhry na Australian Open ani zdaleka nekončí. Česká tenistka je nasazenou jedničkou jak ve čtyřhře se Su-wej Sie, tak v mixu po boku Marcela Mela. „Parťák už mě kontaktoval dřív, ale odolávala jsem. Teď jsem cítila, že je správné hrát,“ řekla Tenisovému světu třiatřicetiletá Strýcová.

Kdo ten mečbol neviděl, neuvěří. Barbora Strýcová bezmocně stála několik metrů od krajanky Marie Bouzkové, která na ni z druhé strany sítě vyslala tvrdý úder. Zkušená Strýcová vykouzlila zázračný reflex, jímž výměnu zachránila. Po následujícím vynikajícím obranném úderu parťačky Su-wej Sie už měla Strýcová lehkou práci a jistou smečí zajistila česko-tchajwanské dvojici vítězství 6:3 a 7:5 nad párem Bouzková, Zidanšeková.

„Vůbec nevím, jak se mi to při mečbolu podařilo vrátit přes síť. Byl to hodně těžký zápas, první kolo je takové vždy, obzvlášť na grandslamu. Samozřejmě se od nás jako od nasazených jedniček hodně očekává, nesmíme si to připouštět. Každý soupeř se proti nám chce vytáhnout. My v tomhle musíme vědět to, že se hraje míč po míči a že nikam nemusíme spěchat,“ vyprávěla Tenisovému světu hrdinka mečbolu Strýcová.

Vaše utkání čtyřhry bylo velmi pohledné. Zasloužila se o to i velmi dobře hrající Maruška Bouzková…
Myslela jsem si, že bude hrát víc ve stylu singlu, ale překvapilo mě, že se na síti vůbec nebojí, že přebíhá a jde do toho. To je hezké. Byla jsem mile překvapená.

Duel měl i díky asijským fanouškům dobrou atmosféru. Taková podpora musí těšit…
Jsou hrozně hodní a milí, dávají nám dárky. Zrovna dneska při rozehrávce za mnou přišel jeden Japonec a přinesl mi nádhernou, ručně dělanou krabičku na šperky. On přiletí z Japonska, přiveze mi dárek a má z toho radost. To je fajn. Já se s nimi ráda vyfotím, podepíšu, někdy jim dám třeba potítko nebo ručník a oni jsou z toho nadšení. Tak by to myslím mělo být.

V Melbourne jste přivodila drobný úžas, když společně s Marcelem Melem figurujete v pavouku smíšené čtyřhry, kterou jste nehrála od Wimbledonu 2015.
Jo, jsou z toho všichni překvapení. (úsměv) Ve středu tady byl zápis, já jsem už v pondělí prohrála ve dvouhře. Říkala jsem si „proč ho nehrát“? Těším se, půjde i o trénink. Nechci to brát na lehkou váhu, nicméně nejsem z toho úplně ve stresu. Parťáka mám super, i když los nám zrovna nepřál (Strýcová a Melo vyzvou dvojnásobné vítěze US Open Mattekovou-Sandsovou a J. Murrayho, pozn. red.).

Prozradíte, jak vypadala domluva spolupráce mezi vámi a Melem?
My jsme se o té myšlence bavili už delší dobu, já jsem tomu ale odolávala. Ptal se mě třeba loni na US Open, tehdy se mi ještě hrát mix nechtělo. Teď jsem cítila, že to je správné, tak jsem řekla, že jo.

Měla jste i další „nápadníky“ do mixu?
Ozvali se, ale už jsem to slíbila Marcelovi, tak jsem nechtěla dělat čachry machry.

Účast v mixu souzní s vaším výrokem, že letos nejspíš zkusíte jiný turnajový plán. Co si pod tím máme představit?
Turnaje chci vybrat zdravě, abych moc nepřelétala. Znamená to víc odpočinku i víc tréninku, důraz spíše na kvalitu než na kvantitu. Samozřejmě se zúčastním velkých akcí, jako jsou Indian Wells a Miami, počítám s Prahou. Myslela jsem si, že bych se mohla podívat do nějakých jiných míst, ale byla jsem už snad všude.