Bez Tsongy a Monfilse! Francii sužují před zápasem s Chorvaty zranění

- Jan Vojkůvka

Francouzský daviscupový tým hlásí před semifinálovým duelem výrazné komplikace. Do utkání nezasáhne Gael Monfils a ani Jo-Wilfried Tsonga, kteří mají zdravotní problémy. Proti Chorvatům se tak postaví zejména Gasquet s Pouillem.

Ačkoliv náhradní francouzská sestava by mohla okamžitě ve velké části reprezentací být elitní, přesto si Francouzi nemohou moc vyskakovat, spíše naopak. Richard Gasquet a Lucas Pouille mají před sebou enormně náročný úkol - přehrát Marina Čiliče a nastupující hvězdičku světového tenisu Bornu Čoriče.

Další hvězdný mladík, Lucas Pouille, na kterém náhle leží velké břemeno úspěchu francouzského týmového tenisu, je sice oficiálně dvojkou výběru, ale praktickou jedničkou a to zejména díky svým výkonům v této sezoně a také během US Open, na němž vyřadil Španěla Rafaela Nadala. Jeho výkon ke konci posledního grandslamu však nebyl ideální a byla na něm vidět výrazná únava a nabízí se tak otázka, zda vydrží další pětisetové duely? Richard Gasquet pak má k ideální formě po zranění daleko a sedmnáctý hráč světa na posledních třech turnajích vypadával nečekaně s papírově slabšími soupeři.

Pro Chorvaty je to tak obrovská příležitost, jak v domácím prostředí zabojovat o postup do finále Davis Cupu, do něhož se ve své samostatné historii doposud nepodívali. Marin Čilič s Bornou Čoričem nemusí čelit semifinalistovi letošního US Open, Gaelu Monfilsovi, ani dalšímu hráči z hranice elitní světové desítky Jo-Wilfriedovi Tsongovi.

Oba totiž mají problémy se svými koleny. Tsonga kromě vynechání Davis Cupu vynechá i turnaj v Métách, kde měl obhajovat titul. Koleno zradilo i Monfilse a kapitán francouzského týmu, Yannick Noah, tak během tohoto týdne přišel hned o dvě hlavní opory, které měly dotáhnout Francii do finále.

Ve druhém daviscupovém semifinále mezi Velkou Británií a Argentinou žádné absence z důvodu zranění hlášeny nejsou a tak se Andy Murray s Kylem Edmundem ve dvouhrách (a Jamiem Murraym ve čtyřhře) budou snažit pokořit Argentince vedené Juanem Martinem Del Potrem.