Chtěla jsem tu hrát se singlistkou, prozradila po postupu šťastná Voráčová

- David Schlegel, Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Renatě Voráčové se dlouhodobě na Australian Open příliš nedaří. Poprvé tu hrála již před sedmnácti lety, po jejím boku nastupovaly třeba Sanja Mirzaová, Demi Schuursová nebo Lucie Hradecká, ale za svou kariéru dokázala až do letoška do druhého kola v Melbourne postoupit pouze dvakrát. V roce 2003 uspěla v prvním kole s Ukrajinkou Jelenou Tatarkovovou, která si už šestnáct let užívá tenisového důchodu, a před šesti lety uhrála kolo s Estonkou Kaiou Kanepiovou.

Potřetí se do druhého kola Australian Open semifinalistka wimbledonské čtyřhry z roku 2017 podívá až nyní, ve svých šestatřiceti letech, když s Američankou Bernardou Peraovou dokázaly otočit stav 2:5 v rozhodujícím setu proti zkušené dvojici Vania Kingová, Christine McHaleová. V jednu chvíli byly jen dva míčky od porážky.

„Je to super pocit. Od stavu 2:5 jsem vůbec nevnímala skóre a hrály jsme míček po míčku. Až po zápase mi došlo, že už jsme vlastně mohly být dávno v šatně. V tom závěru jsme však vůbec neřešily, kolik to je, a snažily se ze sebe vydat to nejlepší,“ říkala spokojená Renata Voráčová po zápase.

V supertiebreaku Peraová s Voráčovou ztratily první míček, ale pak uhrály fenomenálním způsobem deset bodů v řadě. Soupeřky přitom nebyly vůbec špatné, vždyť Kingová ovládla ve čtyřhře Wimbledon a US Open, McHaleová vyhrála v deblu dva turnaje WTA. Kromě protivnic byly velkým soupeřem česko-amerického páru i podmínky na kurtu.

„Foukal hodně vítr a docela se to měnilo. V jednu chvíli se zdálo, že bude i pršet, jindy zase vítr úplně ustal. Letos jsem v Austrálii a na Novém Zélandu hrála všechny zápasy ve větru. Možná mi tahle zkušenost dneska pomohla,“ usmála se Voráčová po zápase.

S Peraovou přitom spolu hrály čtyřhru poprvé v životě. „S Bernardou jsem domluvená jen na tento turnaj. Hledala jsem někoho, kdo se specializuje na dvouhru a dopadlo to takto,“ říkala Voráčová, která v loňské sezóně sehrála nejvíce zápasů po boku švédské deblové specialistky Cornelie Listerové.

Peraová se soustředí spíše na singlovou kariéru, aktuálně jí patří 65. místo na světě. „Znám ji. Vím, že je to bojovná holka a myslela jsem si, že by nám to spolu mohlo jít. Myslím, že i typově si sedíme, dneska se to ukázalo,“ libovala si tenistka ze Zlína.

„Jsme domluvené jen na tento turnaj, protože Bernarda moc debly nehrává. Hraje je jen na grandslamech, kde může použít i svůj singlový žebříček,“ vysvětlovala Češka.

Voráčovou s Peraovou čekají ve druhém kole buď domácí Stosurová s Perezovou, nebo španělsko-tuniský pár Arruabarrenaová, Džabúrová.

Na nadcházejících dvou turnajích v Mexiku by se Renata Voráčová měla objevit po boku další Češky Marie Bouzkové. „Na turnaje s Maruškou se moc těším. Na začátku roku jsem se na každý turnaj domluvila s někým jiným a uvidíme, jestli se mi s někým bude hodně dařit. Pokud by to tak bylo, asi bychom si domluvily nějakou delší spolupráci,“ popsala své plány Voráčová, která se na Australian Open představí jen ve čtyřhře žen.

„Mix tu hrát nebudu, protože bych se nedostala do pavouka a ani jsem tedy nesháněla partnera. Hrát mix je pro mě spíš zábava, soustředím se na klasický debl,“ dodala na závěr vítězka deseti turnajů WTA ve čtyřhře.