Nechápu, proč se někdo pokouší z toho dělat kauzu, řekla Kvitová k útoku hackerů

- Jan Havlovic

Včera jsme informovali o nepovoleném vstupu hackerů do systému World Anti-Doping Agency, zkráceně WADA, ze kterého ukradli citlivá data o legendách ženského tenisu - sestrách Williamsových a dalších sportovcích. Nyní hackeři udeřili znovu...

Na světovou antidopingovou agenturu se již mnohokrát snažili všemožně útočit hackerské skupiny, ve středu však pověstného zlatého hřebu dosáhla skupina vystupující pod jménem Fancy Bears, známá také jako Tsar Team. Po prvním útoku, který byl mířen především na sestry Williamsové, hackeři jednoznačně řekli, že tohle je jen začátek. Bohužel to nebyla pouze strohá fráze, neboť hned o den později přišel další útok na World Anti-Doping Agency. Hackeři získali další citlivá data o zdravotních záznamech 25 sportovců včetně Petry Kvitové!

V případě české tenistky se jedná o povolení z roku 2009 k užívání léku na Astma. Dalšími sportovci, které postihl útok hackerů, jsou britští vítězové Tour de France Bradley Wiggins a Chris Froome a také Bethanie Matteková-Sandsová, která se nedávno radovala společně s Lucií Šafářovou z titulu ve čtyřhře na US Open. 

Světová antidopingová agentura tvrdí, že tyto útoky jsou odplatou za vyšetřování státem organizovaného dopingu v Rusku. „Pokračující kybernetické útoky pocházející z Ruska vážně ohrožují práci na obnově antidopingového systému v Rusku," uvedl generální ředitel agentury Olivier Niggli v prohlášení. Více informací o útoku hackerů naleznete ZDE.

Krátce po dvanácté hodině získal Tenisový svět krátké vyjádření k celé situaci od Karla Tejkala, tiskového mluvčího České Sportovní, která českou tenistku zastupuje. Petra Kvitová se v dané chvíli nacházela na letišti ve Frankfurtu a chystala se na let do dalekého Japonska. Kvitová dle svých slov vůbec nerozumí tomu, proč někdo tak citlivé informace zveřejnil.  Z dokumentů, které hackeři zveřejnili, navíc nevyplývá, že by se rodačka z Bílovce dopustila něčeho špatného. Dokument pouze potvrzuje to, že se česká tenistka v roce 2009 přihlásila k tomu, že používá terapeutickou pomůcku (proti astma), což jí WADA následně schválila. Tento lék proti astma se navíc v dnešní době již nemusí hlásit a je povolený. Kvitové se také vůbec nelíbí to, že její zdravotní dokumentace veřejně koluje po internetu. „Nechápu, proč se někdo pokouší dělat z toho nějakou kauzu," uvedla bronzová medailistka z OH v Riu prostřednictvím Karla Tejkala, tiskového mluvčího České sportovní. „Je to podivná snaha o senzaci, která vlastně senzací není," dodala Kvitová. 

„V daných dokumentech se neobjevuje žádná věc, kterou by měla Petra tajit. Ty "senzační" informace pouze potrzují to, co všichni věděli - Petra má astma, na což užívala lék, který se v roce 2009 musel hlásit jako terapeutická pomůcka. Jak říká Petra - "Senzace jako Brno". Celá kauza je zajímavá pouze tím, že to zveřejnil někdo, kdo si říká pirát a v daném dokumentu je několik slavných jmen," uvedl k celé situaci Karel Tejkal.