Šafářová chytá formu, v Praze postoupila do finále!

- David Schlegel

Lucie Šafářová do startu turnaje J&T Banka Prague Open byla jedinou aktivní tenistkou první světové padesátky, která letos ještě nevyhrála soutěžní zápas. V Praze ovšem ukázala, že nic ze svého umu nezapomněla a zdravotní problémy jsou zapomenuty. V semifinále udolala svoji kamarádku Karolínu Plíškovou 6:4, 7:6 (7:4) a ve finále se střetne se Samanthou Stosurovou z Austrálie.

Zápas obou Češek sledovala vynikající návštěva a davy fanoušků, které pořád i během zápasu přijížděli přeplněnými autobusy, musely dát zavděk sledování zápasu ve fanzóně. Plíšková ve čtyřech dosavadních zápasech Šafářovou třikrát porazila, ale v sobotu se Šafařová prezentovala výborným obranným tenisem, dobře podávala a daleko méně kazila než její soupeřka.

Hned v prvním gamu získala podání Plíškové a výhodu brejku si udržela až do konce setu, i když v šesté hře musela odvracet dva brejkboly. Ve druhém setu byla naopak o brejk napřed Plíšková, ale nakonec o vítězce musel rozhodnout tiebreak, kde Plíšková předvedla několik nevynucených chyb a při mečbolu zahrála Šafářová odvážný forhend křížem. "S Karolínou jsou to vždycky vyrovnané zápasy a rozhoduje pár míčů. Ve Stuttgartu byla úspěšnější Kája, tady se raduju já. Důležité je, že se cítím dobře a nemoc je pryč. Doufám, že zmizela navždy," usmála se.

Ve finále se Lucie Šafářová střetne se Samanthou Stosurovou, které vzdala jednička turnaje Světlana Kuzněcovová. Ta odstoupila kvůli poraněnému břišnímu svalu. Jak Šafářová, tak Stosurová patří na antuce mezi nejlepší tenistky světa, obě si zahrály ve finále Roland Garros. V sobotu ve 12:00 se tedy určitě máme na co těšit.  

Český úspěch podtrhla ve čtyřhře Andrea Hlaváčková, která spolu s Margaritou Gasparjanovou triumfovala ve finále čtyřhry, když porazili argentinsko-polskou dvojici Maria Irigoyenová-Paula Kaniová 6:4, 6:2. Klíčový brejk v prvním setu získaly Češky za stavu 4:4, když při shodě udělaly soupeřky dvojchybu. Následně pak Hlaváčková s Gasparjanovou prohrávaly 0:40, ale všechny čtyři brejkboly odvrátily a sadu získaly. Druhá sada už byla jasnou záležitostí nasazeného páru číslo 2. Obě vítězky teď odjíždí do Madridu, kde bude Hlaváčková hrát po boku Hradecké a Gasparjanová s další Češkou Kateřinou Siniakovou.