ATP

Štědrý Zverev věnuje finance na boj proti požárům! Co se stane, když vyhraje grandslam?

- Jan Havlovic, Marek Bartošík

Alexander Zverev je další z řady tenistů, kteří se rozhodli věnovat finanční prostředky na boj s ničivými požáry v Austrálii. Světová sedmička věnuje 10 000 australských dolarů za každou výhru na letošním Australian Open. A pokud Zverev ovládne celý turnaj, daruje rovnou celé prize money!

Na dobročinné konto na pomoc obětem ničivých požárů v Austrálii přibudou v dalších dnech pravděpodobně velké peníze. Vše je odvislé od výkonu dvou tenistů z nastupující generace – Alexandera Zvereva a Nicka Kyrgiose. 

První jmenovaný se po úvodní výhře v Melbourne nechal slyšet, že za každou výhru v turnaji věnuje na charitativní účely 10 000 australských dolarů. „Nepatřím úplně mezi hlavní favority na výhru, ale pokud bych turnaj vyhrál, věnuji celé prize money,“ prohlásil dvaadvacetiletý Němec po třísetové výhře nad Italem Cecchinatem.

Ke svému slibu se vyjádřil i na pozápasové tiskové konferenci. „Přemýšlel jsem o tom dlouho. Tenis hraji, protože ho miluji a baví mě, ne kvůli penězům. V této zemi, jež je na měsíc naším domovem, jsou lidé, kteří ztratili domovy, někdy milované. Uvažuji tak, že my, kteří máme štěstí, bychom měli zkusit co nejvíce pomoci australským lidem, zvířatům a přírodě,“ uvedl Zverev.

Hodně sledované budou také výkony Australana Nicka Kyrgiose. Toho dostal pod tlak John McEnroe, který při pozápasovém rozhovoru s domácím reprezentantem prohlásil, že za každý set, který Kyrgios v Melbourne vyhraje, věnuje 1000 australských dolarů.

Kyrgios těžko hledal slova. „Neříkej nic, přeji ti hodně štěstí v turnaji,“ uzavřel McEnroe rozhovor.