Muchová si střihla melbournskou specialitu. O dlouhém tiebreaku se dozvěděla náhodou

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Karolína Muchová přidala do své stále bohatší sbírky úspěchů premiérové vítězství v hlavní soutěži Australian Open. Třiadvacetiletá Češka se ale na postup do druhého kola turnaje pořádně nadřela, Belgičanku Flipkensovou udolala až 10:7 v rozhodujícím tiebreaku. „Chtěla jsem hodně vyhrát, a proto jsem byla dost nervózní. Jsem ráda, že to vyšlo,“ sdělila českým novinářům Muchová.

Několik stovek diváků na středně velkém kurtu číslo 13 v Melbourne Parku si přišlo na své. Souboj Karolíny Muchové a Kirsten Flipkensové o místo ve druhém kole Australian Open se natáhl na bezmála dvě a půl hodiny a místy bral skutečně dech.

„Bylo to takové nahoru dolů. Zahrála jsem některé těžší údery, hodně jsem si pomáhala voleji. Také jsem ale kazila údery, které jindy zahraju i poslepu,“ ohlédla se za nakonec úspěšnou misí Muchová, jež zvítězila 6:3, 2:6 a 7:6.

Světová dvaadvacítka byla při svém hodnocení přesná. Duel nabídl velké množství vítězných úderů a ještě více nevynucených chyb. Obě tenistky skončily v záporných číslech (Flipkensová 31:42, Muchová 44:60). Ani jedna protagonistka bombastické show se nebála jít na síť, dohromady nastřádaly téměř 100 náběhů.

Poslední z nich přišly v dlouhém rozhodujícím tiebreaku, který se na Australian Open hraje na 10 vítězných bodů (a samozřejmě alespoň o dva míče). Muchová na rozdíl od řady diváků toto pravidlo znala, takže za stavu 7:4 nerušeně pokračovala ve hře.

„Věděla jsem to, dívala jsem se totiž už na kvalifikační zápas Rebeccy Šramkové. Měla sedm bodů a já jsem si myslela, že už vyhrála. Nakonec se to ale pořádně protáhlo,“ zavzpomínala wimbledonská čtvrtfinalistka, která však o bod později sama zapomněla na výměnu stran. Ta nastává v jakékoliv zkrácené hře vždy po šesti fiftýnech.

Podobné chyby jsou spíše úsměvné. Nicméně viditelné herní nedostatky musí Muchová eliminovat, jelikož ji ve druhém kole čeká Catherine Bellisová. Někdejší 35. hráčka žebříčku, vracející se po zranění, v úvodním klání pomocí 22 vítězných úderů vystřílela z kurtu Tatianu Mariaovou. Povolila jí pouhé dva gemy.

„Bude to určitě další těžký zápas. Zatím jsem o tom ale neměla čas přemýšlet,“ přiznala na závěr česká tenistka.

Australian Open (ženy, AUS, tvrdý povrch, 71 000 000 AUD)
1. kolo dvouhry
Kirsten Flipkensová (BEL, 81.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (22.) [20] 3:6, 6:2, 6:7 (7:10)