Šarapovová na rozcestí. V Melbourne promluvila o možném konci kariéry

- Jan Havlovic

Maria Šarapovová nezvládla vstup do turnaje v Melbourne a na Australian Open neobhájí loňskou účast v osmifinále. Rusku čeká po porážce 3:6, 4:6 od Chorvatky Vekičové sešup žebříčkem až do čtvrté stovky. Blíží se konec velké tenisové kariéry držitelky kariérního grandslamu? „Je těžké říct, co bude za dvanáct měsíců,“ reagovala Šarapovová na dotaz ohledně účasti na příštím ročníku Australian Open.

Vítězka grandslamového turnaje v Melbourne z roku 2008 obdržela od pořadatelů divokou kartu, aby měla možnost v Melbourne navázat na loňské osmifinálové tažení. Nestalo se tak. Šarapovová na centrálním dvorci v Rod Laver Areně podlehla 3:6, 4:6 nasazené Chorvatce Donně Vekičové a s turnajem se loučí již po prvním zápase. 

Brzké vypadnutí znamená pro pětinásobnou grandslamovou vítězku ztrátu 285 bodů a sešup až do čtvrté stovky světového žebříčku. Novináři v Melbourne tak Šarapovové položili logickou otázku, zdali to nebyla její poslední účast na Australian Open.

„Nevím, opravdu to nevím. Měla jsem štěstí, že jsem se letos dostala do hlavní soutěže, za což patří velké díky Craigu Tileymu (ředitel Australian Open, pozn. red.) a jeho týmu, kteří mi umožnili být součástí této akce. Je těžké říct, co bude za dvanáct měsíců,“ kroutí hlavou dvaatřicetiletá Ruska.

Šarapovová se po dopingovém skandálu stále nedaří proniknout zpět mezi tenisovou elitu. Rusku brzdí při návratu do špičky také zdravotní komplikace, na to se ale Šarapovová nechce vymlouvat. „Nejsem tou osobou, která by mluvila o potížích. Měla jsem problémy s ramenem, ale nechci si stěžovat, to není můj charakter,“ říká otevřeně. 

Rusce se daří alespoň na podnikatelském poli. Během pauzy způsobené dopingovým prohřeškem nakopla svou firmu Sugarpova vyrábějící cukrovinky. Po případném konci aktivní tenisové kariéry tak Maria Šarapovová nebude mít o pracovní náplň nouzi.