Klid, empatie i pestrost. Plíšková je s novým trenérským týmem spokojená

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Pátý zápas sezóny, pátá výhra. Karolína Plíšková prodloužila svůj skvělý vstup do nové dekády, když na Australian Open bez ztráty setu vyřídila Kristinu Mladenovicovou. Po utkání si pochvalovala nejen svůj výkon, ale i spolupráci s novou trenérskou dvojicí Dani Vallverdu, Olga Savčuková.

Prvních šest brejkbolů soupeřky odvrátila, ten sedmý nikoliv. Přesto může být Karolína Plíšková bez starostí, jelikož v první rundě Australian Open porazila nebezpečnou Kristinu Mladenovicovou 6:1 a 7:5.

„I když jsem byla docela nervózní, začala jsem dobře. Určitě jsem mohla lépe zvládnout servis za stavu 4:3 ve druhém setu. Nebylo to jednoduché, prošla jsem obtížnou zkouškou. Jsem ráda, že ji mám za sebou,“ libovala si po postupu do druhého kola turnajová dvojka.

Na Plíškovou v Melbourne pečlivě dohlížejí Dani Vallverdu a Olga Savčuková, tvořící silnou a šikovně se doplňující trenérskou dvojici. Česká jednička zatím jejich služby hodnotí velmi pozitivně.

„Dani mi vyhovuje, jde z něj klid. Nepanikaří, ať už se cítím jakkoliv,“ chválila na pozápasové tiskové konferenci Venezuelana, který si popularitu Plíškové získává také pestrými tréninky.

„Jsou tam samozřejmě cvičení, která se opakují, ale trénink jako celek ne. Právě v tom jsem měla problém s minulou trenérkou (Conchitou Martínezovou, pozn. red.), nebaví mě dělat jednu věc pořád dokola,“ nechala se slyšet trojnásobná vítězka turnaje v Brisbane.

Poněkud specifickým prvkem spolupráce mezi aktuálně nejlepší českou tenistkou a Vallverduem je fakt, že zkušený kouč pomáhá také světové patnáctce Stanu Wawrinkovi. Času tak někdy nemá nazbyt.

„Pro australské turnaje jsem priorita já. Když to jde, Dani se samozřejmě snaží být všude. Kdyby se však programy kryly, bude u mě,“ ujasnila Plíšková. „Kvůli tréninku nebo zápasu ho potřebuju jen dvě hodiny. Nemusí sedět u mého pokoje,“ usmívala se hráčka, pro niž zůstává záhadou, proč Vallverdu na nabídku spolupráce kývl.

„Popravdě ani nevím, proč to vzal. Možná je to výzva, možná ho pár lidí ovlivnilo. Myslím, že by spoustu holek odmítl, ale se mnou je lehké pracovat. Skoro na nic neřeknu ne,“ uvedla dobře naladěná Plíšková.

Spolu s Vallverduem, jenž dříve vedl Andyho Murrayho, Tomáše Berdycha či Grigora Dimitrova, radí Plíškové také její kamarádka Olga Savčuková.

„Někdy funguje takový trojúhelník, kdy si na mně Olga něčeho všimne a řekne to Danimu. Spoustu věcí dokáže odhadnout líp než on,“ doplnila loňská semifinalistka australského grandslamu.