Radostí si zařvala. Prioritou ale zůstává čtyřhra, říká šťastná Krejčíková

- David Schlegel, Filip Lefenda

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Barbora Krejčíková postoupila v singlu poprvé v kariéře do druhého kola grandslamu. V Melbourne stihla krátce před tím, než tenisty vyhnal z kurtů vydatný déšť, přetlačit ve třech setech zkušenou Estonku Kaiu Kanepiovou. „Po zápase jsem si pořádně zařvala a oslavila to,“ přiznala v rozhovoru pro české novináře čtyřiadvacetiletá tenistka. Svorně však dodala, že prioritou pro ni nadále zůstává čtyřhra.

K vítězství položila základ zvládnutou koncovkou úvodní sady. „Měla jsem vyhrát 6:4, nevyužila jsem setboly. Zejména ten první mě mrzel. Měla jsem nahraný volej, ale moc jsem nad ním přemýšlela a pokazila ho,“ vzpomínala na moment, kterak šla za stavu 5:4 na servis. „Naštěstí to vyšlo v tiebreaku, kde jsem rychle vedla 6:0 a nakonec set přece jen urvala,“ mohla hodit zahozené šance za hlavu.

Nebyl pro Krejčíkovou v tu chvíli fakt, že má na dosah premiérovou grandslamovou výhru ve dvouhře, svazující? „Určitě mi hlavou proběhla myšlenka, že mám velkou šanci uhrát poprvé kolo v hlavní soutěži a získat díky tomu i dost bodů, pak už jsem nad tím ale moc nepřemýšlela,“ přiznala. Záhy ovšem dodala: „Teď už můžu říct, že dostat se do druhého kola je opravdu nádherný pocit. Super!“ dala průchod emocím.

„Mám velkou radost, i když to možná není navenek tolik vidět. Uvnitř jsem šťastná. Po zápase jsem si pořádně zařvala a oslavila to,“ netajila se přemožitelka Estonky Kanepiové, které dodala sílu i maminka. „Jsem velice ráda, že tu může být. Po letech, kdy jsem cestovala sama, je to najednou takové jiné, konečně tu můžu mít někoho z rodiny. Mamka sem chtěla jet a já ji v tom podporovala. Snad mi do Austrálie přivezla štěstí,“ usmívala se vítězka čtyř loňských turnajů ve dvouhře, jež má na místě k dispozici i svého tréninkového partnera.

Ale zpět k zápasu. Jeho závěr přerušil na deset minut začínající déšť, jenž se posléze stal symbolem celého úvodního hracího dne. „Ve třetím setu jsem si za stavu 5:3 a 30:30 sama vyžádala přerušení kvůli dešti a kotníku. Bála jsem se, že kdyby začalo pršet trošku více, mohlo by mi pršet do očí při podání, což by v té chvíli mohla být výhoda pro soupeřku,“ věděla moc dobře.

S čím šla do zápasu po krátké pauze? „Měla jsem v hlavě, že musím být aktivní. Kdybych jen pasivně nahazovala, mohlo by to za chvíli být 5:7. Musela jsem vytvářet tlak tak, ať kazí ona,“ svěřila se Češka se svou taktikou.

„Až cestou do šatny jsem si všimla, že se znovu rozpršelo a venkovní program byl vzápětí komplet přerušen. Jsem ráda, že jsem to stihla, zatímco ostatní musí čekat,“ pochvalovala si čtyřiadvacetiletá tenistka vítězství 7:6(3), 2:6 a 6:3.

To je na turnaji už jejím čtvrtým, tři totiž zaznamenala bez ztráty setu v kvalifikaci. „Oproti předchozím soupeřkám byla Kanepiová mnohem starší a zkušenější, je to velice dobrá hráčka. Očekávala jsem těžký zápas, což se i potvrdilo. Když zkazila poslední balon, byla jsem moc ráda, že už je konec,“ oddychla si Krejčíková po životním výsledku.

Zdolání mety úvodního kola ale 128. hráčka žebříčku WTA nikterak nepřeceňuje. „Jela jsem sem hrát hlavně čtyřhru. Singl je pro mě bonus, možná i proto jsem hrála uvolněně. Větší prioritu má pro mě ale opravdu debl,“ nenechává na pochybách bývalá světová jednička, dnes třináctá deblistka světa.

Ve čtyřhře bude opět startovat s krajankou Kateřinou Siniakovou, s níž předloni ovládla Roland Garros a Wimbledon. „Budu se snažit, abychom byly obě v pohodě na čtyřhru, abychom hrály dobře. Rozhodně ji teď nebudu nějak hecovat, nebo jí něco předhazovat,“ reagovala Krejčíková na fakt, že Siniaková uhrála v úvodním kole dvouhry proti krajance Kvitové jen jediný gem a turnaj pro ni v singlu krutě skončil.

„V kariéře každého hráče jsou chvíle, kdy je nahoře a pak zase dole a musí si vyžrat i špatné momenty. Katce se to bohužel právě děje, ale věřím, že si s ní o tom dokážu v klidu promluvit. I v zápasech se na ni snažím působit pozitivně a podporovat ji,“ nenechává svou kamarádku na holičkách.

Ještě před startem deblové disciplíny ale čeká Krejčíkovou výzva v podobě rozjeté Jekatěriny Alexandrovové. „Znám se s ní, žije v Praze. Bude to těžký zápas. Viděla jsem ji nedávno v Šen-čenu, i proti Katce. Celý turnaj pak vyhrála, takže je na dobré vlně. Poradím se na taktice a budu se těšit, až nám počasí dovolí si spolu zahrát,“ nebojí se konfrontace s česky hovořící Ruskou, jež v součtu s loňskou sezónou táhne sérii už třinácti vítězství v řadě.

„Půjdu do toho opět s lehkou hlavou a bez myšlenek na průnik do první stovky žebříčku,“ dodala Krejčíková. „Vůbec jsem nečekala, že se tu dostanu do hlavní soutěže. Postup je bonus,“ zdůraznila na závěr česká devítka.