Rusové vládnou světu, vyhrají i tady, smál se Safin na slavnostním zahájení

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Letošní Australian Open slavnostně zahajovala dvojice bývalých vítězů, ruský šampión z roku 2005 Marat Safin a americká vítězka z roku 2000 Lindsay Davenportová.

Poté co slavnostně splnili slib sběrači míčků a promluvili zástupci města, státu Victoria a výkonný ředitel Tennis Australia Craig Tiley, Safin s Davenportovou slavnostně přestřihli pásku a prohlásili turnaj Australian Open 2020 za zahájený.

Oba také dostali otázku, koho letos na turnaji favorizují a komu budou fandit. Marat Safin, který je zároveň členem Ruského olympijského výboru a Ruské tenisové federace, věří hlavně svým krajanům.

„Myslím, že letos určitě vyhrají Rusové. Ať už přímo naši vlastní nebo ti v barvách cizích zemí jako Shapovalov z Kanady, Zverev z Německa či Tsitsipas z Řecka. A víte proč? Protože Rusové vládnou světu,“ zasmál se bývalý tenista, který byl v roce 2011 zvolen do Dumy za stranu Jednotné Rusko.

Safin nezaváhal ani při doplňující otázce na favority ženské soutěže. „Ženskou soutěž nesleduji. Neznám jedinou účastníci v ženském turnaji. Na to se musíte zeptat Lindsay,“ odpověděl opět s pobavenou tváří.

Lindsay Davenportová věří, že pohádkový příběh letošního Australian Open napíše buď domácí Ashleigh Bartyová, nebo Američanka Serena Williamsová. 

„Australanka vyhrála domácí Australian Open naposledy v roce 1977 a bylo by krásné, kdyby Ash dokázala toto čekání ukončit. Stejně tak by byl krásný příběh, kdyby Serena dokázala vyrovnat rekord Margaret Courtové s 24 vyhranými grandslamy ve dvouhře,“ uvedla Davenportová, která pomáhala jako trenérka Madison Keysové. S manželem Jonem vychovávají čtyři děti.