Češi v akci: Štefková boj o premiérové čtvrtfinále nezvládla, Michnev padl ve Štětíně

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

I ve čtvrtek má český tenis na turnajích po celém světě hojné zastoupení! V Québecu bojovala o svou první čtvrtfinálovou účast na okruhu WTA Barbora Štefková, s Belgičankou Van Uytvanckovou ale uhrála jen sedm her a singlová část turnaje tak pro ni skončila. Chuť si bude moci Češka spravit alespoň v deblu. To Petr Michnev měl duel na challengeru v polském Štětíne dobře rozehrán, když nad Eyssericem z Francie vyhrál první set, zápas ale nakonec do vítězného konce nedotáhl.

Štefková si v Quebecu čtvrtfinále nezahraje

Po vítězné premiéře v hlavní soutěži WTA, kdy porazila 38. hráčku žebříčku Anniku Beckovou, se Barbora Štefková pokusila navázat na svůj premiérový úspěch mezi ženskou elitou. Na turnaji v kanadském Quebecu si však první čtvrtfinále v kariéře nezahraje, stopku jí vystavila Belgičanka Alison van Uytvancková, 112. hráčka světového pořadí.

Ta po úvodním gemu, který získala česká soupeřka, brala hned pět her v řadě a vypracovala si dostatečný náskok pro zisk první sady. Štefková pak sice v závěru ještě mohutně dotahovala, když i díky brejku snížila stav na rozdíl jediné hry, desátý gem si ale po kratší odmlce připsala opět belgická favoritka, přičemž v něm neztratila ani fiftýn. Druhý set začal ztraceným podáním mladé Češky. Van Uytvancková svůj brejk následně na servisu potvrdila, což se ukázalo býti rozhodujícím. Štefkové se sice poté vždy podařilo snížit, ale Belgičanka působila na podání sebejistě a ihned opět odskočila. Za stavu 5:3 se poté dostala na příjmu ke třem mečbolům, Štefková ale nepříznivý stav 0:40 ještě stačila srovnat na shodu. Skrze ní už ovšem duel o dva míče později prohrála.

Singlová část turnaje tak pro Barboru Štefkovou skončila, jednadvacetiletá tenistka však ještě po boku Srbky Jakšičové figuruje v pavouku čtyřhry. V té dnes zhruba od dvaceti hodin změří síly s párem Irigoyenová, Krejčíková. Půjde tak o pikantní duel, ve kterém se na opačných stranách „barikády“ střetnou hned dvě české hráčky.

Hlaváčková s Hradeckou postupují do semifinále

V noci ze středu na čtvrtek se na kurtech v kanadském Québecu představil nasazený pár číslo jedna - Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. Stříbrný pár z OH v Londýně se ve čtvrtifinále kanadského turnaje utkal s dvojicí Abandaová, Bovinová, se kterými sehrál poměrně vyrovnanou bitvu. Po dramatickém tiebreaku druhé sady, který vyzněl lépe pro kanadsko-ruskou dvojici se šlo do supertiebreaku. Naše děvčata naštěstí závěr zápasu zvládla lépe, od stavu 3:3 vyhrála pět míčků v řadě, což se ukázalo jako rozhodující. H+H tak může slavit postup do semifinále!

Siniaková se v Tokiu drží na vítězné vlně, ve čtyřhře je v semifinále 

Kateřina Siniaková nevstoupila do dnešního utkání společně se Srbkou Krunićovou do utkání proti páru Rodionová, Savčuková ideálně, v prvním setu česko-srbský pár prohrál v poměru 2:6. Ve druhé sadě už však měl navrch nasazený pár číslo tři, který od stavu 1:1 získal pět gemů v řadě a poslal zápas do supertiebreaku. Siniaková s Krunićovou měly více ze hry i v závěrečném supertiebreaku, který dokázaly vyhrát 10:4 a postoupily do semifinále. 

Konečný dosáhl nejlepšího letošního výsledku

Poprvé v této sezoně se Michal Konečný probojoval do čtvrtfinále na okruhu Challenger Tour. V tureckém Istanbulu se mu podařilo otočit utkání se Španělem Menendezem, který sice vyhrál první sadu 6:4, ale v dalších dvou setech se Konečnému podařilo zpřesnit hru a i s obrovským štěstím, které měl při brejkbolu v deváté hře třetí sady, kdy mu pomohlo prasátko, urval zbytek duelu 6:1 a 6:4. 

Michnev dobře rozehraný duel do vítězného konce nedotáhl

V osmifinále antukového challengeru v polském Štětíně ve čtvrtek bojoval Petr Michnev, který se poprvé v kariéře prokousal do hlavní části turnaje této kategorie skrze kvalifikaci. První set naznačil, že by se mohlo zrodit překvapení, rodák z Mělníka jej vyhrál 6:3. Poté však převzal taktovku favorizovaný Francouz Jonathan Eysseric, který ve zbylých dvou sadách povolil českému hráči v součtu už jen čtyři gemy. 

ATP/WTA

COUPE BANQUE NATIONALE, Québec City (ženy, hala-koberec, 250 000 USD, 2. kolo)

Alison Van Uytvancková (BEL, 112.) - BARBORA ŠTEFKOVÁ (176.) (LL) 6:4, 6:3

Čtvrtfinále čtyřhry

HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ (1) - Abandaová, Bovinová (CAN/RUS) 6:4, 6:7 (4), 10:5
Jaksićová (SRB), ŠTEFKOVÁ - Irigoyenová (ARG), KREJČÍKOVÁ (2) - 20:00

HASHIMOTOV SOGYO JAPAN WOMEN´S, Tokio (ženy, tvrdý povrch, 250 000 USD, čtvrtfinále čtyřhry)

Krunićová (SRB), SINIAKOVÁ (3) - Rodionová, Savčuková (AUS/UKR) 2:6, 6:1, 10:4
Aojamaová, Ninomijaová (obě JPN) - Schuursová (NED), VORÁČOVÁ 7:5, 6:3

Challenger Tour

American Express - Istanbul (muži, tvrdý povrch, 75 000 USD, 2. kolo dvouhry)

Adrian Menendéz-Maceiras (ESP, 213.) (6) - MICHAL KONEČNÝ (320.) 6:4, 1:6, 4:6

Pekao Szczecin Open, Polsko (muži, antuka, 106 500 Eur, 2. kolo dvouhry)

Jonathan Eysseric (FRA, 281.) - PETR MICHNEV (416.) (Q) 3:6, 6:2, 6:2

Banja Luka Challenger 2016 (muži, antuka, 64 000 Eur, semifinále čtyřhry)

JEBAVÝ, ŠÁTRAL - Luncanu, Ungur (oba ROU) 6:3, 6:3

ITF/Futures

Grand Prix Barrisol, Francie (muži, tvrdý povrch - hala, 25 000 USD, 2. kolo)

Albano Olivetti (FRA) - TOMÁŠ PAPÍK 7:6 (7), 6:7 (6), 7:6 (7)

Nis Open, Srbsko (muži, antuka, 25 000 USD, 2. kolo dvouhry)

Giustino Lorenzo (ITA) (1) - MICHAL SCHMID 6:3, 6:3

Semifinále čtyřhry

Saavedra-Vorvalan, Urzua-River (oba CHI) - SCHMID, Sikora (SVK) (3)  - bez boje

Egypt F24 Men´s Futures (muži, antuka, 10 000 USD, 2. kolo)

JAROSLAV POSPÍŠIL (1) - Boris Airas (BOL) 6:2, 6:2
VÍT KOPŘIVA (6) - Jay Clarke (GBR) 6:3, 4:6, 6:3

Čtvrtfinále čtyřhry

Albertoni, Tinelli (oba ITA) - KOPŘIVA, POSPÍŠIL (2) 4:6, 2:6

Megatennis Open, Maďarsko (muži, antuka, 10 000 USD, 2. kolo)

Attila Balazs (HUN) - PAVEL NEJEDLÝ (6) 6:3, 7:6(3)

Čtvrtfinále čtyřhry

NEJEDLÝ, VEJVARA - Borsos, Kellner (oba HUN) (2) - 2:6, 2:6
Brunner, Miedler (oba AUT) (1) - KRSTEV, POLJAK  6:1, 6:2

II. Vásárhely Open, Hodmezovasarhely (ženy, antuka, 25 000 USD, čtvrtfinále)

GABRIELA PANTŮČKOVÁ (8) - JESIKA MALEČKOVÁ (3) 6:1, 1:6, 7:5